nieuws

Swinkels verbaasd over besluit supers kalfsvlees

Slagersnieuws

MIJDRECHT – Henny Swinkels van VanDrie Group noemt het onbegrijpelijk dat C1000 en Dirk van den Broek gaan stoppen met de verkoop van blank kalfsvlees. ‘Emotie overheerst boven ratio.

Swinkels verbaasd over besluit supers kalfsvlees

MIJDRECHT – Henny Swinkels van VanDrie Group noemt het onbegrijpelijk dat C1000 en Dirk van den Broek gaan stoppen met de verkoop van blank kalfsvlees. ‘Emotie overheerst boven ratio.’

‘Ik weet niet welke belangen ze hier in hebben, maar in het kader van eerlijk zakendoen en het overlegmodel kan ik dit niet begrijpen’, zegt Swinkels in het Agrarisch Dagblad. Swinkels verwijst naar het overleg van de sector met supermarktkoepel CBL en de Dierenbescherming om eerst de resultaten van de Welzijnsmonitor af te wachten. Als dan zou blijken dat het ijzergehalte van blanke kalveren te laag is, zouden de supermarkten dit uit de schappen halen. Swinkels: ‘We hebben enorm aangedrongen op dit overleg omdat we een groot voorstander zijn van een verdere wetenschappelijke onderbouwing van een welzijnsnorm. Nu roept iemand wat en gaan ze er zonder onderbouwing achteraan.’

Swinkels stelt bovendien dat Nederlandse kalveren helemaal geen bloedarmoede hebben en zelfs ruim boven wettelijke eisen zitten. ‘Vergelijk het met de snelheidslimiet op de snelweg. We hebben afgesproken dat 120 veilig genoeg is, vervolgens besluiten we 100 te gaan rijden om het nog veiliger te maken. En dan staat er verderop een actiegroep die ons staande houdt omdat zíj vinden dat het 70 moet zijn.’ C1000-moederbedrijf Schuitema erkent de discussie over de normen en wil juist discussies voorkomen en dus ‘pro-actief handelen’. Marc Jansen, CBL-directeur consument en kwaliteit, zegt dat het CBL ook af wil van de discussie over bloedarmoede. ‘Deze supermarkten nemen een voorschot op deze doelstelling. Zij willen toe naar meer rosé-vlees.’

 

Reageer op dit artikel