nieuws

Supers betalen voor castratie biggen

Slagersnieuws

LEIDSCHENDAM – Varkenshouders, supermarkten en het CBL zijn eruit wat betreft de financiële compensatie voor de investeringen van varkenshouders, die zij moeten doen om op 1 juli te kunnen beginnen met het verdoofd castreren van biggen.

Supers betalen voor castratie biggen

LEIDSCHENDAM – Varkenshouders, supermarkten en het CBL zijn eruit wat betreft de financiële compensatie voor de investeringen van varkenshouders, die zij moeten doen om te kunnen beginnen met het verdoofd castreren van biggen.

Supermarkten gaan een fonds vullen om de kosten van de boeren te vergoeden. De varkenshouders moeten een box aanschaffen waarin de varkens worden verdoofd. De boeren ramen die eenmalige investeringskosten voor de gehele sector op 3,5 miljoen euro. Rond deze tijd begint het verdoofd castreren, waardoor op 1 januari 2009 het vlees van deze varkens in de schappen van de supermarkten kan liggen.
 
Compensatie

De varkenshouders voerden op 11 juni actie bij de supermarktconcerns Schuitema en Ahold om aandacht te vragen voor de investeringen die zij moeten doen. Ze trokken aan de bel omdat de supermarkten volgens hen niet thuis gaven, nu de financiële compensatie voor de aanschaf van de box waarin de biggen worden verdoofd, geregeld moest worden.

Actie
Half juni voerden groepjes varkenshouders actie bij de supermarktconcerns Schuitema en Ahold. Op de locaties in Zaandam en Amersfoort deelden ze oranje ballen uit om aandacht te vragen voor de investeringen die ze moeten doen om rond 1 juli te kunnen beginnen met het verdoofd castereren van biggen. Als ze hier nu niet mee beginnen, ligt er rond januari 2009 niet voldoende vlees in het schap.

www.distrifood.nl
 
 

Reageer op dit artikel