nieuws

Stijgende vraag naar vlees

Slagersnieuws

AMERSFOORT (AFN) – Voedingsconcern Nutreco vaart wel bij de groei van de wereldbevolking. Samen met een stijgende welvaart en verstedelijking leidt dat tot extra vraag naar vlees en vis. Mede daardoor verwacht topman Wout Dekker dat 2008 ‘een mooi jaar wordt’.

Stijgende vraag naar vlees

AMERSFOORT (AFN) – Voedingsconcern Nutreco vaart wel bij de groei van de wereldbevolking. Samen met een stijgende welvaart en verstedelijking leidt dat tot extra vraag naar vlees en vis. Mede daardoor verwacht topman Wout Dekker dat 2008 ‘een mooi jaar wordt’.

‘Extra vraag naar vlees betekent extra vraag naar diervoeding’, aldus Dekker donderdag bij de presentatie van de halfjaarcijfers. De producent van diervoeding en visvoer wilde niet concreet aangeven tot wat voor winstprognose voor het lopende boekjaar deze ontwikkelingen zullen leiden. De vraag naar vlees stijgt momenteel met name in Azië. Wereldwijd zal de vraag tot 2015 naar schatting met een kwart groeien, vooral door een toenemende consumptie van kip. De verkoop van diervoeding brengt momenteel meer dan de helft van de omzet binnen bij Nutreco.

Voorraadbeheer

Het bedrijfsresultaat van deze divisie is afgelopen halfjaar met 147 procent gestegen tot 74,1 miljoen euro. De groei is toe te schrijven aan betere verkopen, hogere prijzen en overnames. Daarnaast heeft Nutreco profijt van goed voorraadbeheer en gunstige contractposities in een markt waar prijzen stijgen.

Driekwart van de omzet uit diervoeding komt momenteel nog uit Europa. Dekker wil meer geografische spreiding. Hij zoekt daartoe overnameprooien buiten Europa. De topman denkt het tij mee te hebben in die zin dat de kredietcrisis de concurrentie van investeerders met durfkapitaal heeft doen slinken. Nutreco zegt dat zijn balans de ruimte biedt om overnames zelf te financieren.

Minder afhankelijk

Ook de verhoudingen binnen de visdivisie van Nutreco zijn aan het verschuiven. Het concern uit Amersfoort wil minder afhankelijk worden leveranties aan zalmkwekers. Meer spreiding betekent automatisch een tocht naar Azië, waar de productie van veel populaire vissoorten zich momenteel concentreert.

Nutreco heeft het afgelopen halfjaar een nettowinst geboekt van 48,8 miljoen euro. Dat is 31,5 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijfsresultaat uit voortgezette activiteiten steeg met 70 procent tot 80,1 miljoen euro. De groei is toe te schrijven aan de divisie voor diervoeding en lag boven de verwachtingen van analisten. De omzet nam met 38,4 procent toe tot 2,32 miljard euro. De omzetgroei kwam grofweg voor de helft uit overnames en de helft uit hogere prijzen. Nutreco berekent de hogere grondstofprijzen door aan zijn afnemers.

Dekker zei donderdag dat hij ‘nog volledig achter de doelstelling voor 2010 staat’. Die houdt in dat Nutreco het bedrijfsresultaat zal verdubbelen ten opzichte van 2006. Daardoor moet het resultaat uitkomen op 230 miljoen euro.

 

Reageer op dit artikel