nieuws

Smaakbeleving vlees: informatie is belangrijk

Slagersnieuws

NIJKERK – Uitleg over berengeur leidt bij de consument niet altijd tot een hogere waardering van het varkensvlees.

Smaakbeleving vlees: informatie is belangrijk

NIJKERK – Uitleg over berengeur leidt bij de consument niet altijd tot een hogere waardering van het varkensvlees.

Dat zei onderzoeker Marcel Kornelis van Wageningen UR op een bijeenkomst van het project ‘Stoppen met castreren van beerbiggen’, volgens Boerderij.

Kornelis onderzocht de waardering van varkensvlees onder 190 gezinnen. De helft hiervan kreeg varkensvlees met een afwijkende geur (berengeur), de andere helft kreeg vlees zonder afwijkende geur. Van deze twee groepen werd een deel geïnformeerd dat het product een afwijkende geur kon bevatten, een ander deel kreeg extra informatie over het ontstaan van berengeur en waarom beren niet gecastreerd worden in verband met dierenwelzijn.

Het bleek dat meer informatie leidt tot hogere kwaliteitsscores van het vlees. Ook bleek dat de consument anders reageert op de hoeveelheid informatie die wordt bijgevoegd. Mensen die aangaven altijd voor de hoogste kwaliteit voedsel te gaan, waardeerden het vlees lager als ze er meer over wisten. Mensen die aangaven dierenwelzijn belangrijk te vinden, waardeerden het vlees beter als er informatie over berengeur en castratie was bijgevoegd.

Reageer op dit artikel