nieuws

Slagersechtpaar zocht en vond weekendrust

Slagersnieuws

UTRECHT – Cor en Ria Kalkhoven hadden jarenlang een slagerij in Lombok. In Drenthe ontvluchten ze de drukte. Een rustpunt in hun drukke bestaan. Dat was alles wat de Utrechters Cor en Ria Kalkhoven 23 jaar geleden wilden.

Slagersechtpaar zocht en vond weekendrust

UTRECHT – Cor en Ria Kalkhoven hadden jarenlang een slagerij in Lombok. In Drenthe ontvluchten ze de drukte. Een rustpunt in hun drukke bestaan. Dat was alles wat de Utrechters Cor en Ria Kalkhoven 23 jaar geleden wilden.

Zij kwamen uit bij bungalowpark De Breistroeken in Nieuw-Balinge, Drenthe, dat toen nog één groot bos was met 85 stenen huisjes. Zij kochten er één van. ‘Het was voor ons de enige manier om te ontsnappen aan verplichtingen,’ vertelt Ria in het Algemeen Dagblad. ‘Wonen boven onze slagerij in Lombok was heel praktisch, maar tegelijk een valkuil. Cor ging namelijk ook op zondag aan de slag als de buurt vanwege het plotselinge mooie weer barbecuevlees nodig had of als het in de snackbar druk was.’  Vijftien jaar lang vertrokken Cor en Ria op zaterdag na het sluiten van de winkel naar Drenthe, om zondagavond herboren weer terug te keren. Eén dag in Het Kalknest, zoals hun tienerdochters hun huisje doopten, was als een week vakantie, vertelt Ria.  Zelfs op zaterdag de tuin van 1100 m2 maaien (want zondag is rustdag in Nieuw-Balinge) droeg bij aan het vakantiegevoel.

Stadsmensen

Zondag was het steevast fietsen of wandelen, want daar lenen de heidevelden in de omgeving zich goed voor. Doordeweeks maakten veel familie en vrienden gebruik van het knusse tweekamerhuisje met cv en open haard. ‘Voor menig neefje en nichtje was Het Kalknest een leuk liefdesnestje,’ zegt Ria glimlachend. Het slagersechtpaar zou permanent in hun vakantiehuisje gaan wonen zodra ze de winkel verkocht hadden. Althans, dat dachten ze. Het uur U kwam in 2000. Cor en Ria maakten alle seizoenen op De Breistroeken mee om erachter te komen dat ze eigenlijk toch stadsmensen waren. Een flat in Utrecht was gauw weer gekocht. Cor: ‘In de beginjaren had Nieuw-Balinge nog een café, een postagentschap en een dorpssuper. Nu is er niets meer. We kopen veel bij de boer.’ Ria: ‘Voor andere dingen moet je naar Hoogeveen. Als je geen auto rijdt, moet je met de belbus! ’Het busje komt zo’, zei ik vroeger tegen de kinderen, maar dan moest ik wel een dag van tevoren gebeld hebben. Nu we ouder worden willen we dichter bij de voorzieningen zitten. En bij de kleinkinderen die we sinds een paar jaar hebben.’

Cor en Ria wisselen daarom tegenwoordig hun verblijf in Utrecht af met het Drentse buitengebeuren. En zo hebben ze van alles wat.  Het Kalknest is één van de weinige huisjes op De Breistroeken die niet permanent bewoond worden. Het ligt nog vrij in het bos, terwijl veel andere huizen omheinde, gecultiveerde tuinen hebben. ‘Als recreant zijn we in de minderheid, maar het contact met de vaste bewoners is goed. Ook de andere dorpsbewoners zijn ontzettend aardig. Dat merkte ik het tweede jaar al, toen de kinderen en ik door enorme ijzel waren afgesloten van de rest van de wereld. Cor zat in Utrecht en de boeren kwamen mij vragen of ik wel voldoende eten in huis had. Dat vergeet ik nooit.’ De Kalkhovens (nu beiden 61) denken Het Kalknest rond hun 65e te verlaten. ‘Dan zitten we hier meer dan 25 jaar en hebben we het wel gezien.’

 

Reageer op dit artikel