nieuws

Slagersechtpaar Van Stokkom stopt ermee

Slagersnieuws

HILVARENBEEK – Sjef van Stokkom (50) en echtgenote Sjan van Stokkom (49) sluiten zaterdag 2 februari om 16 uur definitief de deur van hun slagerswinkel aan de Diessenseweg in Hilvarenbeek. De zaak die ze ruim dertig jaar samen hebben gerund. Het pand wordt gesloopt en volgens plan komt daar de weg naar het nieuwe winkelcentrum.

 
HILVARENBEEK – Sjef van Stokkom (50) en echtgenote Sjan van Stokkom (49) sluiten zaterdag 2 februari om 16 uur definitief de deur van hun slagerswinkel aan de Diessenseweg in Hilvarenbeek. De zaak die ze ruim dertig jaar samen hebben gerund. Het pand wordt gesloopt en volgens plan komt daar de weg naar het nieuwe winkelcentrum.

‘Toen we vijf jaar geleden bezoek kregen van een projectontwikkelaar hebben we alles tegen elkaar afgewogen. We hadden net een strijd gewonnen tegen een appartementbouw naast ons huis. Hoewel we het hadden gewonnen, hadden we geen zin meer in dat gerechtelijke gedoe; dat ligt ons niet. Bovendien hebben onze twee zonen geen interesse in de zaak’, legt Sjef van Stokkom uit. Dertig jaar geleden kochten Sjef en Sjan de winkel van de familie Van Oirschot. ‘Dat was familie van mij’, vervolgt Sjef. ‘Ik kom uit een slagersfamilie uit Lage Mierde.’

Geslacht

Sjan werkte op kantoor maar ze voelde toch meer voor het slagersvak. ‘We wisten dertig jaar geleden niet waar we aan begonnen,’ blikt de slagersvrouw terug. ‘De eerste jaren gingen we steeds op en neer van Lage Mierde naar Hilvarenbeek, want samenwonen was er toen nog niet bij.’ Later trouwde het stel en ging bij de winkel wonen. In het begin kregen ze veel hulp van Albert en Fons van Oirschot en tot op de dag van vandaag nog steeds van pa Van Stokkom. Ze hebben lang zelf geslacht, maar door de vele aangescherpte wetten laten ze sinds vijf jaar het vlees van elders komen en bewerken het verder zelf. ‘We hebben altijd veel gewerkt maar met iets wat je graag doet, lijd je niks’, weet Sjan.

Zij maakt graag een praatje met de klanten. ‘We hebben nog veel vaste klanten van het eerste uur. Ik weet al bijna wanneer de klanten komen. En ze zeggen nu al dat ze onze zelfgemaakte zult, bloedworst, en leverworst zullen gaan missen.’ ‘Anders nog iets erbij’ is door Sjan zeker honderduizend keer aan de klanten gevraagd. ‘De klanten vragen wel eens of ik dat ’s nachts aan Sjef ook wel eens vraag.’ Of ze het allemaal zullen gaan missen? Het echtpaar kan er nog geen antwoord op geven. ‘We hebben geen tijd om daar over na te denken.’ De familie Van Stokkom gaat zich huisvesten aan de Paardenstraat in Hilvarenbeek. Zonder winkel, geen verplichtingen meer én beneden wonen.

Reageer op dit artikel