nieuws

‘Slagers zijn nieuwe rockstars

Slagersnieuws

AMSTERDAM – Slagers zijn de nieuwe rockstars, geiten moet je slachten, eerlijk vlees mag weer en varken aan het spit is hot. Dat stelt foodwatcher Marjan Ippel (foto) in haar boek ‘What (not) to eat in 2010’.

‘Slagers zijn nieuwe rockstars

AMSTERDAM – Slagers zijn de nieuwe rockstars, geiten moet je slachten, eerlijk vlees mag weer en varken aan het spit is hot. Dat stelt foodwatcher Marjan Ippel (foto) in haar boek ‘What (not) to eat in 2010′.

Ippel signaleert tien voedseltrends in 2010. De drie die te maken hebben met vlees:

Ethisch eten
‘Idealiter voldoet elke voedselaankoop aan de Latte-factor: Lokaal, Authentiek, Traceerbeer, Ter goeder trouw en Ethisch. Dit is zonder meer de grootste huidige trend. Als je naar een menukaart van 2000 kijkt, dan zie je allerlei dingen op de kaart staan die nu echt niet meer kunnen, zoals foie gras en blauwvintonijn.’

Carnivoresk
Een eerlijk stukje vlees mag weer. ‘Een schijnbare tegenstelling met ethisch eten. Maar als je een dier van neus tot staart opeet, ben je duurzaam bezig. Na de sommeliers en barista’s zijn de slagers de nieuwe culinaire helden, de nieuwe rockstars.’

‘Over ethisch gesproken. Vegetariërs beperken zich bij dieren tot het eten van kaas. Neem geitenkaas, wat moet je met de geit als zij aan het eind van haar leven staat? Begraven is pas echt een verspilling van haar leven. Dan kun je beter een curry maken.’

Varken

Hij mag weer van de topkoks. Vet imago en varkenspest ten spijt, wordt hij weer massaal aan het spit geregen, langzaam gegaard of tot worst gedraaid. Eindelijk gerechtigheid, want wij wisten het allang: Sus Domesticus, oftewel het varken, heeft veel meer smaak dan het rund. De homemade paté’s, worsten, hammen, kinnenbak- en buikspek zijn in de traiteurs niet aan te slepen. Liefst ergens op de nedergronden gerijpt, zoals de zandgronden rond het Sallandse Heino en Dalfsen.’

 

Reageer op dit artikel