nieuws

Slagers woest over vleestax

Slagersnieuws

RIJSWIJK – Slagers zijn boos over het mogelijk invoeren van een vleestax van 19 procent op vlees.

Slagers woest over vleestax

RIJSWIJK – Slagers zijn boos over het mogelijk invoeren van een vleestax van 19 procent op vlees.

Het voorstel voor het invoeren van het hoge btw-tarief (19%) op vlees, staat in een nog vertrouwelijk stuk van het ministerie van Vrom. Bernard Ter Haar, directeur-generaal Milieu van het ministerie van VROM wil het belastinginstrument inzetten ten behoeve van het klimaat.

De Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie stelt dat vlees een basisbehoefte is en daardoor thuishoort in het btw-tarief van 6%. ‘Een verhoging van de btw draagt niet bij aan een beter milieu’, stelt voorzitter Ad Bergwerff van de KNS.

Ridicuul
De stelling dat vlees vanwege CO2 uitstoot thuishoort in het hoge btw-tarief is ridicuul, aldus de KNS-voorzitter. ‘Het verhogen van deze belasting brengt ons inziens totaal geen positieve bijdrage aan de groene insteek.’

Keuzes
De KNS vindt dat mensen zelf hun keuzes moeten maken in hun eigen eetpatroon. ‘De consument ziet ongetwijfeld ook in dat kwaliteitsvlees, bij voorkeur uit een korte keten, het wint van slechte kwaliteit. Een bewuste eter haalt vlees bij de slager. Het verhogen van het btw tarief voor een primaire behoefte als wapen is echt niet acceptabel’, aldus Bergwerff.

Ook op deze website (zie hier) zijn veel boze reacties te lezen uit de vleessector

Lees ook het weblog: Vega versus Vlees

Stem ook mee met onze stelling:
"Goed van de Tweede Kamer dat ze een campagne start tegen vlees eten." Stem hier. 

Lees ook:
Vleestax komt er aan (9 januari 2010)
CDA steunt pleidooi heffing op vlees niet (16 november 2009)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over vleestax
Alle berichten over vlees en klimaat
Alle berichten over de KNS

Reageer op dit artikel