nieuws

Slagers willen verbod op kiloknaller

Slagersnieuws

DEN HAAG – Voorzitter Ad Bergwerff van de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie en directeur Ruud Bakker van de Vereniging van Keurslagers zijn donderdag fel van leer getrokken tegen het stunten met vleesprijzen.

Slagers willen verbod op kiloknaller

DEN HAAG – De Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie (KNS) en de Vereniging van Keurslagers (VvK) willen een verbod op kiloknallers.

De voorzitters van beide organisaties, Ad Bergwerff (KNS) en Ruud Bakker (VvK )namen deel aan de hoorzitting van de Tweede Kamer Commissie over de prijsontwikkeling in de voedingssectoren.

Zorgen
Beiden stelden dat de slagers zich grote zorgen maken over de prijsontwikkeling van het product vlees en dan met name het stunten daarmee.

‘Natuurlijk is het zo dat er in Nederland een vrije markteconomie is waarin normaliter de prijs tot stand komt door het spel van vraag en aanbod. De vraag is echter of deze normale marktwerking voor de prijsontwikkeling van vlees in het algemeen en varkensvlees in het bijzonder nog wel werkt zoals beoogd,’ aldus Bergwerff en Bakker.

Macht
‘Aan de supermarktkant zijn grote inkooporganisaties ontstaan die veel macht uitoefenen bij de inkoop van vlees. Hierdoor is het kennelijk mogelijk vlees aan te bieden voor prijzen die niet alleen onder het inkoopniveau voor de gemiddelde slager ligt maar ook beneden de kostprijs is van ons mooie product.’

Verbod
Inmiddels wordt al een langere periode vlees aangeboden tegen extreem lage prijzen. Bij de consument dreigt zo het beeld te ontstaan dat dergelijke prijzen normaal zijn voor het product vlees. Daarmee dreigt vlees een wegwerpartikel te worden.

Ad Bergwerff en Ruud Bakker hebben, gezien de reacties uit de achterban, gepleit voor een verbod op stuntprijzen. Zij willen dat de overheid voorkomt dat vlees beneden de kostprijs wordt verkocht. Daarmee wordt een gezonde ontwikkeling van de vleesketen gewaarborgd, denken ze.

Lees ook:
Vion laat C1000 met oren klapperen (21 februari 2010)
Vion: ‘Stunten met vlees onacceptabel’ (19 februari 2010)
Supers verdienen niet veel op vlees (9 februari 2010)
Kiloknallers vlees leveren miljoenen op (5 februari 2010)
Supers ‘kiloknallen’ maar door (11 januari 2010)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over kiloknallers

Reageer op dit artikel