nieuws

Slagers benen varkens ‘live’ uit

Slagersnieuws

APPELSCHA – In het Culinair Historisch Kookmuseum Appelscha worden op zondag 16 november, volgens oude traditie, twee varkens ‘live’ uitgebeend.

Slagers benen varkens ‘live’ uit

APPELSCHA – In het Culinair Historisch Kookmuseum Appelscha worden op zondag 16 november, volgens oude traditie, twee varkens ‘live’ uitgebeend.

Dit gebeurt in het kader van November Slachtmaand. Twee ambachtelijke slagers nemen het uitbenen voor hun rekening. Zo’n 50 jaar geleden werd nog op veel boerderijen in november traditioneel een varken geslacht. Het slachten van een varken was een echt familiegebeuren. Het was een onderdeel van het boerenleven. Na het slachten kwam het varken op een ladder en kwamen buren en familie zijn vet prijzen onder het genot van een borrel.

De volgende dag werd het huisgeslachte varken verwerkt tot hammen en worsten. Deze werden in de schoorsteen gehangen en zo gerookt. Ook werden er balkenbrij, hoofdkaas, beuling, kaantjes en leverworst gemaakt. Bezoekers kunnen in het Kookmuseum proeven van de oude streekgerechten, zoals kaantjes op roggebrood, bloedworst met appel, hoofdkaas, zure zult en nog meer traditionele lekkernijen.

 

Reageer op dit artikel