nieuws

Slagerij Van Breda sluit deuren

Slagersnieuws

RAVENSTEIN – Na 35 jaar zijn Tonny en Maria van Breda gestopt met hun slagerij in Ravenstein. Op oudjaarsdag namen ze afscheid van hun klanten. Ambachtelijke slagerij Van Breda is voorgoed gesloten.

RAVENSTEIN – Na 35 jaar zijn Tonny en Maria van Breda gestopt met hun slagerij in Ravenstein. Op oudjaarsdag namen ze afscheid van hun klanten. Ambachtelijke slagerij Van Breda is voorgoed gesloten.

Van Breda is geen slagerszoon, maar het vak trok hem al op jonge leeftijd: ‘Je zou bijna kunnen zeggen dat het een roeping was.’ Echtgenote Maria, van oorsprong ziekenverzorgster, komt evenmin uit een slagersgezin, maar gelukkig beviel het slagersbedrijf ook haar goed: ‘Ik heb er altijd heel veel plezier in gehad, in het bereiden van dingen, maar ook in de winkel, in de contacten met de klanten.’

Strenger

Tot een jaar of acht geleden slachtte Van Breda nog zelf, maar door de steeds strenger wordende regels moest hij daarmee stoppen: ‘Ik zou zo veel aanpassingen moeten doen, dat was geen haalbare kaart. Heel jammer, want ik vond het slachten het allermooiste van het vak. Eigenlijk ben ik meer een vleesverkoper geworden’, zegt hij.

Zijn vaste klanten waarderen Van Breda juist omdat ze wel degelijk vinden dat hij meer is dan dat. Zo gaat hij meestal zelf naar boeren toe ‘om een beest uit te zoeken’. Dat wordt tegenwoordig geslacht in het abattoir en vervolgens zorgt Van Breda zelf voor het uitbenen en het verdere verwerken. ‘Vroeger deden wij heel veel zelf: worst maken, zouten, roken, van alles. Nu maken we vooral de meest gangbare dingen.’

Onder die gangbare dingen zijn wel prijswinnende producten. De rookworsten van Van Breda vallen al jaren in de prijzen bij worstmaakwedstrijden. Bij de landelijke wedstrijd ‘Arnhem Rookworststad’ ging Van Breda dit jaar aan de haal met het goud in alle categorieën waarvoor hij had ingeschreven: grove- , fijne- en kiprookworst.

De reden dat Van Breda er nu mee stopt is de gezondheid van Maria, die aan reuma lijdt. ‘Maar het is vooral een vervroeging. Anders waren we er over een paar jaar toch ook wel mee gestopt.’ Maria is wel een beetje bang dat ze de aanspraak en de gezelligheid van de winkel gaat missen: ‘Het gaat me echt aan het hart.’

Reageer op dit artikel