nieuws

Slager Van Kraaij geeft snertgeheim prijs

Slagersnieuws

DRUTEN – De snert van slager Van Kraaij is in Druten en omgeving bekend. Het familiebedrijf aan de Hogestraat in Druten maakt sinds jaar en dag overheerlijke erwtensoep.

Slager Van Kraaij geeft snertgeheim prijs

DRUTEN – De snert van slager Van Kraaij is in Druten en omgeving bekend. Het familiebedrijf aan de Hogestraat in Druten maakt sinds jaar en dag overheerlijke erwtensoep.

Dagblad De Gelderlander heeft deze week uitgeroepen tot Snertweek en bezocht de slager, die een belangrijke tip van de sluier lichtte en verhaalde over het succes van de Maas & Waalse erwtensoep

Waar komt uw recept vandaan?
‘De basis van het recept komt van mijn opa, ik heb er vervolgens mijn eigen draai aan gegeven. Omdat we hem aan zowel jong en oud willen verkopen, hebben we de soep gangbaar gemaakt voor een breed publiek.’

Wat moet er vooral wél en niet in de soep?
‘Er gaan knolselderij, prei, spliterwten, aardappelen, uien, een bovenpoot, hamschijf, wortelen en rookworst in. Verder gaan er spliterwten in. Hele erwten is niet zo handig, vanwege die vliesjes die je dan krijgt. We hebben ook een tijdje twee soorten snert gemaakt. Mét en zonder wortelen, maar daar werden misschien vijf bakjes per jaar van verkocht dus daar zijn we mee gestopt.’

Is het maken van erwtensoep de laatste jaren veranderd, denkt u?
‘Ik merk wel dat sinds ik hier werk sinds 1992 steeds meer mensen soep in de winkel komen halen. We zijn vanaf september al bezig om de voorraad op peil te houden voor de Leste Mert (befaamde jaarmarkt in Druten – red.) Er wordt ontzettend veel erwtensoep verkocht deze weken. Het is dan ook erg druk en dat duurt zeker nog tot volgende week woensdag.’

Vader Geert van Kraaij vult hierop aan: ‘Er wordt in ieder huishouden snert gegeten met de Leste Mert. Dat weet ik zeker, voor 100 procent. We maken zo’n 1.200 tot 1.500 liter erwtensoep voor de Leste Mert.’

Hoe dik moet de soep zijn?
‘Hij moet een dag staan, dan is hij lekker stevig. Je moet zien dat het een bouillon van vlees is. Als je hem op hebt, dan heb je gegeten. Ze zeggen dat je snert met de vork moet kunnen eten, maar zo dik maken wij hem niet.’

Is er volgens u een échte Maas en Waalse erwtensoep?
‘Ik denk het niet. Wij maken hem dan wel op een ouderwetse manier, maar het is geen echt Maas en Waals recept. Ik denk niet dat die er is.’

 

Reageer op dit artikel