nieuws

Slager Van de Riet aan het woord…

Slagersnieuws

BOSSCHENHOOFD – Secretaresse, koetsier, minister, journalist. Wat doen de mensen eigenlijk de hele dag? Elke week laat BN De Stem iemand aan het woord over zijn/haar beroep. Deze week: slager Pieter Jan van de Riet (46), die samen met zijn vrouw Mieke (44) een slagerij in Bosschenhoofd runt.

Slager Van de Riet aan het woord…

BOSSCHENHOOFD – Secretaresse, koetsier, minister, journalist. Wat doen de mensen eigenlijk de hele dag? Elke week laat BN De Stem iemand aan het woord over zijn/haar beroep. Deze week: slager Pieter Jan van de Riet (46), die samen met zijn vrouw Mieke (44) een slagerij in Bosschenhoofd runt.

Waarom bent u slager geworden? ‘Sinds 1950 runden mijn ouders een slagerij. Terwijl ik als kind aan de overkant van de straat op school zat, hoorde ik ’s maandags de varkens schreeuwen als mijn vader aan het slachten was. Ik had destijds geen medelijden met die beesten, want dat hoorde er gewoon bij. Maar wennen aan het schreeuwen doe je nooit. Gelukkig staat het welzijn van het dier nu voorop. Desondanks ben ik zo met dit vak opgegroeid dat ik als zestienjarige als vanzelfsprekend koos voor de slagerij.’

Wat voor opleiding heb je voor het vak nodig? ‘Ik heb de zesjarige slagersopleiding in Goes gevolgd. Dat betekende een dag per week naar school en de rest leerde ik thuis. Toen ik in 1985 met Mieke trouwde, hebben we samen de zaak van mijn ouders voortgezet.’

Slachten jullie nog steeds zelf? ‘Nee. Dat hebben we tot 1997 gedaan. De regels zijn zo veranderd dat het niet interessant meer is om dat zelf te doen. We hebben een leverancier gezocht die ons dezelfde kwaliteit vlees kan leveren. Het vlees dat ik mijn klanten lever, selecteer ik wel zelf want het is namelijk geen pakje boter. Ieder dier is anders. Ook het uitbenen doen we niet meer zelf. Vroeger leerde je dat aan het begin van je opleiding als eerste. Nu gebeurt het uitbenen bij de leverancier.’

Wat zijn de aantrekkelijke kanten van uw beroep? ‘Het omgaan met mensen en voldoen aan de wensen van de klanten met daarbij het verkopen van een goed stuk vlees. Mieke maakt daarbij soepen, salades en kant-en-klaarmaaltijden. Door de positieve reacties blijft ons werk leuk.’

En de minder aantrekkelijke kanten?  ‘Het dagelijkse schoonmaken van ons bedrijf. Dat is een arbeidsintensieve klus die dikwijls onderschat wordt. Maar dit is wel van essentieel belang.’

Wat zijn jullie werktijden? ‘Zes dagen per week van 6.00 uur tot 19.00 uur en soms nog langer. In de zomermaanden werken we vanwege de verzorging van barbecues ook op zondag.’

Hoe kijken andere mensen tegen uw werk aan denkt u? ‘De meeste mensen weten niet dat er naast het winkelwerk heel veel werk achter de schermen gedaan wordt. Ze denken dat een varken aan de achterkant zo binnenwandelt en dan vanzelf in de toonbank komt te liggen.’

 

Reageer op dit artikel