nieuws

Slager Nico Kouwen opent zuivelfabriek in Ethiopië

Slagersnieuws

LEMELE – Een slagerij met vier vestigingen in en rond Lemele combineren met een zuivelfabriek in Ethiopië. Geen dagelijks voorkomend bedrijfsprofiel, dat van Slagerij Nico Kouwen. De zuivelfabriek wordt deze week in gebruik genomen.

Slager Nico Kouwen opent zuivelfabriek in Ethiopië

LEMELE – Een slagerij met vier vestigingen in en rond Lemele combineren met een zuivelfabriek in Ethiopië. Geen dagelijks voorkomend bedrijfsprofiel, dat van Slagerij Nico Kouwen. De zuivelfabriek wordt deze week in gebruik genomen.

De ondernemer ging een aantal jaren geleden naar Ethiopië toe om zijn kennis van de worstmakerij over te dragen. ‘Zo is het begonnen,’ vertelt Kouwen aan Slagerswereld.nl. ‘Vier jaar geleden werd ik door een vriend uit een club voor christelijke ondernemers gevraagd mee te gaan naar Ethiopië om het project Genesis-farm van Double Harvest te aanschouwen. Ze zochten Nederlandse investeerders voor een te bouwen zuivelfabriek. Dat heb ik toen gedaan.’

Afstand
‘Nu ga ik vier tot vijf keer per jaar naar Ethiopië toe om het project te begeleiden. Ik ben samen met nog een andere Nederlander eigenaar van de zuivelfabriek. We krijgen wekelijks een rapportage om indien nodig te kunnen bijsturen. Momenteel zit mijn maatje daar. Hij begeleidt de start van de zuivelfabriek deze week.’ 
De dagelijkse leiding is in handen van een door Kouwen aangewezen bedrijfsleider die veertig procent van de aandelen in handen heeft gekregen. ‘Zodoende is hij verantwoordelijk voor zijn eigen inkomen.’
Nico Kouwen staat zelf niet meer in de productie. ‘Ik ben vooral bezig met het aansturen van mijn vier zaken. Als ik het goed regel en taken delegeer, kan ik hier gemist worden. Daarom kan ik wel een aantal keren per jaar weg. Ik begrijp dat dit niet voor elke ondernemer is weggelegd.’

Winst
Nico Kouwen: ‘De winst wordt gebruikt voor de fabriek zelf en om andere projecten in Ethiopië mee te financieren. In ieder geval gaat er geen geld naar Nederland. ‘We hebben in Nederland onze bedrijven om geld mee te verdienen.’

Werkloosheid
De zuivelfabriek gaat een flink deel van de Ehtiopische hoofdstad Addis Abeba voorzien van kaas en yoghurt. In totaal biedt het project werk aan 420 mensen. De slager: ‘Iedere dag staan er weer mensen aan de poort te bedelen voor werk, aangezien het door droogte geteisterde Ethiopië een werkloosheid kent van 45 procent.’


 Foto: De Stentor, Tom van Dijke

Reageer op dit artikel