nieuws

Slager Hoedelmans sluit deuren

Slagersnieuws

BERGEN OP ZOOM – Een paar tonnen met ijs en een snijmachine. Dat was genoeg voor Ko Hoedelmans om 72 jaar geleden zijn winkel aan de Huijbergsestraat te openen. ‘In die tijd waren er bijna vijftig slagerijen in de stad te vinden. Dat kun je je niet meer voorstellen, ik denk dat we nu de tien niet eens meer halen. We zijn een uitstervend ras’, aldus Jan Hoedelmans in BN De Stem. Op 28 juni sluit hij zijn slagerij.

Slager Hoedelmans sluit deuren

BERGEN OP ZOOM – Een paar tonnen met ijs en een snijmachine. Dat was genoeg voor Ko Hoedelmans om 72 jaar geleden zijn winkel aan de Huijbergsestraat te openen. ‘In die tijd waren er bijna vijftig slagerijen in de stad te vinden. Dat kun je je niet meer voorstellen, ik denk dat we nu de tien niet eens meer halen. We zijn een uitstervend ras’, aldus Jan Hoedelmans in BN De Stem. Op 28 juni sluit hij zijn slagerij.

Zijn hele leven stond in het teken van de zaak. ‘Ik ben hier geboren en heb er altijd gewerkt. Het zal wennen zijn dat ik straks niet meer uitkijk over het plein.’ Zijn vrouw Wil beaamt de woorden van haar echtgenoot. ‘We zitten hier midden in de stad en zien natuurlijk heel veel. Meer dan dertig jaar hebben we samen de winkel gedraaid.’ Wil en Jan zijn inmiddels 60 en 63 jaar oud. ‘De kans deed zich voor om de zaak te verkopen. Natuurlijk was het een moeilijk besluit, maar we hebben er de leeftijd voor om het te doen. En we zijn blij dat we geen opvolger hebben, want het is steeds lastiger om een slagerij rendabel te houden. Ach, het is een bekend verhaal. Tegenwoordig is het allemaal supermarktwerk. Gezinnen kopen bijna alles in één keer bij de super. Verdomd lastig om daar tegenop te boksen.’

Half ons

Toch heeft Hoedelmans niet te klagen over klandizie. Tijdens het gesprek gaat constant de winkelbel en gaat ook de telefoon om bestellingen door te geven. ‘We hebben een grote vaste klantenkring. Vooral oudere mensen vinden het plezierig om bij ons vlees te kopen. Hier kun je rustig een half ons bestellen, kom daar in de supermarkt maar eens om’, lacht Wil. Marie Hoedelmans, de moeder van Jan, vertelt over de beginperiode van de slagerij. ‘De eerste jaren runde mijn man Ko de zaak met zijn moeder. Na vijf jaar zijn wij getrouwd en ging ik, vanzelfsprekend, meehelpen. De werkplaats was in de begintijd nog gevestigd aan de Mosselstraat. Het abattoir stond zo’n beetje tegenover de winkel. En we leverden veel vlees aan huis. Eerst met het fietske en later had ik een Solex met twee mandjes. Heel wat kilometertjes heb ik daarmee gemaakt. Tot de jaren zestig gingen we de baan op, daarna niet meer’, aldus Marie.

Veel klanten kwamen naar Hoedelmans vanwege de worst. Droge worst, verse worst, boerenworst, maar ook voor zult en gekookte ham. Het zijn nog steeds de meest verkochte vleeswaren. ‘Balkenbrij was vroeger ook veel gevraagd, dat wordt volgens mij bijna niet meer klaargemaakt’, concludeert Marie. Haar schoondochter Wil houdt het liever op haar gehaktballetjes. ‘Niet te pittig, daar houden onze klanten niet van. En snert, dat was ook altijd een van de favorieten. Afgelopen winter heb ik mijn laatste erwtensoep gemaakt’, klinkt het sentimenteel. Jan en Wil verkopen ook salades, bami- en nasigerechten. ‘Je gaat daarin mee, hetzelfde geldt voor kipgerechten. Toen ik hier net werkte, verkochten wij geen kippenvlees. Maar de vraag van de consument verandert en daar haak je op in.’

Worsten

Toch zullen het vooral de worsten zijn, die de klanten gaan missen. ‘Ik ben al volop aan het inslaan. Mijn diepvriezer zit al behoorlijk vol. Verschrikkelijk dat ze gaan sluiten, maar ik begrijp dat ze het doen. Het is een aderlating voor de binnenstad’, laat een van de klanten weten. De winkel veranderde in de dik zeventig jaar drie keer van uiterlijk. Het glas-in-lood maakte halverwege de jaren zestig plaats voor een veel strakkere etalage, inclusief lambrisering. Dertig jaar geleden vond de tweede, grote verbouwing plaats en sindsdien is er weinig meer veranderd. Dat gaat zeker niet op voor de omgeving van de slagerij. De Parade is om de hoek, woonflats en moderne winkels als de MediaMarkt zijn de nieuwe buren.

‘We zitten ingeklemd, privacy hebben we niet veel. Daarom vind ik het niet erg dat we straks verhuizen naar de Augustalaan, alhoewel we de levendigheid van het centrum best zullen missen’, aldus het echtpaar. Zaterdag 28 juni is de allerlaatste dag dat Hoedelmans open is. Marie, Wil en Jan bedanken de vele klanten die bij hen over de vloer kwamen. ‘Heel wat mensen hebben ons al gevraagd waar ze straks naartoe moeten. Dat is nou net een vraag die wij niet kunnen beantwoorden. Want in al die jaren heb ik nooit ergens anders vlees gekocht. Dat doe je toch niet? Ik zal ook moeten zoeken naar een goed adres’, lacht Wil.

Het zal in ieder geval geen supermarkt worden.

 

Reageer op dit artikel