nieuws

Slager goed voor leefbaarheid woonwijk

Slagersnieuws

AMSTERDAM – Kleine bedrijven, zoals een slager of een bakker, dragen bij aan de leefbaarheid in woonwijken. Grootschalige bedrijvigheid – kantoorpanden of winkelcentra – kan juist leiden tot meer overlast en onveiligheid.

Slager goed voor leefbaarheid woonwijk

AMSTERDAM – Kleine bedrijven, zoals een slager of een bakker, dragen bij aan de leefbaarheid in woonwijken. Grootschalige bedrijvigheid – kantoorpanden of winkelcentra – kan juist leiden tot meer overlast en onveiligheid.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving, de Universiteit Utrecht en Atlas voor Gemeenten. Zij overhandigden dat donderdag aan minister Eberhard van der Laan (Wijken) en staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken).

Sociale samenhang

De conclusies zijn opvallend. De overheid probeert de leefbaarheid in wijken namelijk vaak te vergroten door de bedrijvigheid te stimuleren. Kleine winkels hebben veel klanten uit de buurt. Daardoor ontmoeten buurtbewoners elkaar vaker en neemt de sociale samenhang toe. Een toename van andere bedrijvigheid leidt vaak tot een verslechtering van de leefbaarheid. Zo zijn grote supermarkten regelmatig een verzamelplek voor hangjongeren. Kantoorpanden kunnen inbrekers of vandalen aantrekken.

Het Planbureau voor de Leefomgeving, de Universiteit Utrecht en Atlas voor Gemeenten hebben voor hun onderzoek al bestaande cijfers van onder meer het Centraal Bureau voor de Statistiek gebruikt.
 

Lees ook:
Ulvenhout wil slager en bakker (23 juni 2009)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Meer berichten over leefbaarheid

 

Reageer op dit artikel