nieuws

Slachtfilm uit 1967

Slagersnieuws

HILVERSUM- De VPRO heeft een verloren gewaand filmpje teruggevonden over het slachten van koeien in een Amsterdams slachthuis. Het geeft een inkijk in het slachtproces in de jaren zestig.

Slachtfilm uit 1967

HILVERSUM- De VPRO heeft een verloren gewaand filmpje teruggevonden over het slachten van koeien in een Amsterdams slachthuis. Het geeft een inkijk in het slachtproces in de jaren zestig.

‘Vleesch’ is een item van vijf minuten waarin de vegetarische programmamaker Wim T. Schippers de laatste momenten van een koe filmde, vanaf het moment dat de koe het slachthuis werd binnengeleid en geslacht tot het moment dat het karkas verdween.

Niet voor kinderen
Het was oorspronkelijk gemaakt voor de tweede aflevering van het spraakmakende programma Hoepla (waarin ook het naakte vlees van Phil Bloom figureerde), maar de VPRO weigerde het, omdat het niet geschikt zou zijn voor kinderen.
‘Vleesch’ werd verplaatst naar de derde aflevering, maar werd toen opnieuw verboden. Uiteindelijk boog een commissie van kinderpsychiaters zich erover en zij keurden het goed voor vertoning aan kinderen.

In vergetelheid
Toch werd het filmpje weer geweerd, nu uit de nooit uitgezonden vierde aflevering van het tv-programma, waarna het in de vergetelheid belandde, tot het kortgeleden weer werd teruggevonden in de archieven.

Het nooit uitgezonden ‘Vleesch’ (van 9 oktober 1967) is nu voor het eerst te bekijken. De VPRO heeft vorige week een dvd uitgebracht met Hoepla en Plafond over de Vloer, warin het item Vleesch ook voorkomt.

Bekijk het filmpje op de site van Meat and Meal.nl
(De link onderaan het artikel)

Reageer op dit artikel