nieuws

‘Rookvlees duur door vleesban

Slagersnieuws

WEURT – Een onsje rookvlees of carpaccio bij de slager of in de supermarkt kan wel eens behoorlijk duur gaan worden, nu de EU de invoer van Braziliaans rundvlees heeft verboden. Brazilië kampt met een grote uitbraak van mond- en klauwzeer.

‘Rookvlees duur door vleesban

WEURT – Een onsje rookvlees of carpaccio bij de slager of in de supermarkt kan wel eens behoorlijk duur gaan worden, nu de EU de invoer van Braziliaans rundvlees heeft verboden. Brazilië kampt met een grote uitbraak van mond- en klauwzeer.

Deze voorspelling doet directeur Frans Egberts van vleeswarenbedrijf Henri van De Bilt in Weurt. Maar weinig mensen realiseren zich dat de meeste vleeswaren waarin rundvlees is verwerkt, afkomstig is van Braziliaanse runderen.

Alternatieven
‘Nu er geen aanvoer meer is, moeten bedrijven op zoek gaan naar alternatieven en die zijn er niet zoveel’, aldus Egberts. ‘Brazilië is leverancier van kwalitatief goed en goedkoop rundvlees. Bovendien leveren ze in grote volumes. Welk ander land kan dat?’

Hoofdprijs
De vleeswarenfabrikant denkt dat afnemers de hoofdprijs gaan betalen voor rundvlees. ‘Of ze zullen rundvlees van mindere kwaliteit moeten nemen.’ Egberts verwacht dat rundvleesproducerende landen zoals Uruguay, Argentinië en binnen Europa: Frankrijk, Ierland en Groot-Brittannië de prijzen voor de grondstoffen flink zullen opschroeven. ‘Er is namelijk al een tekort aan rundvlees in Europa en dat tekort wordt nu vele malen groter.’ Zelf heeft Egberts nog genoeg voorraad om de komende maanden te kunnen blijven produceren. ‘Wij hadden dit al voorzien en hebben daarom extra besteld. Bedrijven die dit niet hebben gedaan, komen in grote problemen verwacht ik.’

Egberts is wel bereid zijn vleeswaren aan anderen te verkopen, maar pas nadat zijn vaste klanten zijn bediend. ‘Bedrijven die nooit bij ons kochten en nu ineens op de stoep staan, moeten dan even wachten.’

 

Reageer op dit artikel