nieuws

‘Rood vlees eten vergroot ook kans op longkanker

Slagersnieuws

ROTTERDAM – Het eten van veel rood vlees en vleeswaren vergroot niet alleen de kans op darmkanker, maar ook op longkanker.

‘Rood vlees eten vergroot ook kans op longkanker

ROTTERDAM –  Het eten van veel rood vlees en vleeswaren vergroot niet alleen de kans op darmkanker, maar ook op longkanker.

Dat blijkt uit een studie naar de eetgewoonten van een half miljoen Amerikanen van middelbare leeftijd. Het is, schrijven de onderzoekers van de National Institutes of Health, de eerste keer dat de invloed van rood vlees en van vleeswaren op allerlei soorten kanker is onderzocht.

De mensen die het meeste rood vlees en vleeswaren aten, hadden in de volgende jaren 20 procent meer kans om darm- of longkanker te krijgen dan leeftijdgenoten die deze vleesproducten links lieten liggen. Het lastige van dit soort onderzoek is dat vleeseters ook vaak roken; de epidemiologen hielden daar rekening mee, maar roken veroorzaakt zó vaak longkanker dat het ware longrisico van vlees schimmig blijft. Het onderzoek verscheen deze week in het medische tijdschrift PLoS Medicine.

 

Reageer op dit artikel