nieuws

Rob Rijks nieuwe vleesleverancier Marqt

Slagersnieuws

HAARLEM – Donderdag 28 augustus is in Haarlem de tweede vestiging van Marqt geopend. Het vlees wordt in deze winkel aan de Oude Gedempte Gracht in het centrum geleverd door natuurslager Rob Rijks uit Twello. Hij gaat ook de levering aan de Marqt aan de Overtoom in Amsterdam overnemen van Jan Splinter.

Rob Rijks nieuwe vleesleverancier Marqt

HAARLEM – Donderdag 28 augustus is in Haarlem de tweede vestiging van Marqt geopend. Het vlees wordt in deze winkel aan de Oude Gedempte Gracht in het centrum geleverd door natuurslager Rob Rijks uit Twello. Hij gaat ook de levering aan de Marqt aan de Overtoom in Amsterdam overnemen van Jan Splinter.

Rob Rijks: Wij gaan het anders doen. Ons assortiment is 100 procent biologisch en dat was Jan Splinter niet. Hij verkocht Waterlant’s Weelde, een merk. Marqt wilde liever biologisch. Wij zijn nu de nieuwe partner van Marqt. Dat wil zeggen: ook voor toekomstige winkels. Zo lang we vrienden blijven, blijven we leveren.’
Rijks heeft onlangs zelf ook een slagerij in Amsterdam geopend, aan de Huidenstraat heeft hij de voormalige Groene Weg-slagerij overgenomen. Dit is zijn dertiende verkooppunt in het land.  ‘Logistiek gaan we de zaken in Amsterdam en Haarlem vanuit Twello beleveren, we streven naar twee keer per week, maar als de nood aan de man is kan het dagelijks. Ook  kan ik vanuit de Huidenstraat nog leveren aan de Overtoom.’

Het grote wand-zelfbedieningsmeubel in Amsterdam blijft, de toonbank die Splinter ook gebruikte als zelfbedieningsmeubel vormt Rob Rijks om tot bedieningsmeubel. ‘Er komt glaswerk voor. We hebben straks ruim vijf meter voor vers vlees. Hier komt naast rund- en varkensvlees ook lamsvlees in te liggen en wild. De slager die de zaak gaat bestieren wordt geleverd door Rick Roef HR, een detacheerder. Hij doet dit ook voor de supermarkten van Plus. Deze slager maakt de planning, bestelt en zorgt voor weinig derving. Want dat is natuurlijk het grote gevaar wanneer je er zelf niet altijd bij bent. 5 Procent is te veel, 3 procent is acceptabel. Wat retour komt, wordt verwerkt in de grote worstmakerij in Twello.

Groter en meer versuitstraling
De nieuwe Marqt winkel, gevestigd naast een Dekamarkt, heeft een oppervlakte van 800 vierkante meter, zo’n 200 meter groter dan in Amsterdam aan de Overtoom. Dit grotere oppervlak wordt ondermeer benut door een uitgebreidere vlees en visafdeling. Vooral het vlees in bediening is fors uitgebreid. ‘Van klanten hoorden we dat ze graag zelf het vlees uitkiezen. Dat zijn vaak mensen die van koken houden. Voor de gemaksklanten houden we een assortiment voorverpakt vlees, zo vertelt initiatiefnemer Quirijn Bolle van Marqt in Distrifood.

De vleesafdeling in de Marqt in Haarlem
Foto: Peter Smit, Distrifood

Opvallend in Haarlem is de andere aanpak van communicatie op de winkelvloer. De informatie over de herkomst van producten is veel uitgebreider. ‘We werkten eerst met korte, bondige kreten. Klanten begrepen die niet goed. Nu leggen we onze boodschap met meer woorden uit.’

Net als in Amsterdam is de zaak open van maandag t/m zaterdag van 8.00 tot 20.00uur. Donderdag is Haarlem tot 21.00uur open. www.marqt.nl

Bekijk de fotoreportage van Marqt Amsterdam

Bekijk de fotoreportage van Marqt Haarlem (op distrifood.nl)

Reageer op dit artikel