nieuws

PvdA’er: nanodeeltjes duidelijker vermelden

Slagersnieuws

BRUSSEL – Etiketten van voedsel moeten duidelijk gaan vermelden of het nanodeeltjes bevat. De deeltjes worden onder meer gebruikt om vlees er mooier uit te laten zien. Ook is veel meer onderzoek nodig, stelde Europarlementslid Jan Cremers (PvdA) vrijdag.

PvdA’er: nanodeeltjes duidelijker vermelden

BRUSSEL  – Etiketten van voedsel moeten duidelijk gaan vermelden of het nanodeeltjes bevat. De deeltjes worden onder meer gebruikt om vlees er mooier uit te laten zien. Ook is veel meer onderzoek nodig, stelde Europarlementslid Jan Cremers (PvdA) vrijdag.

Hij reageert op een EU-rapport dat concludeert dat er momenteel eigenlijk geen goede testmethodes bestaan die kunnen bepalen of de piepkleine deeltjes gezond of ongezond zijn. Bedrijven gebruiken de minuscuul kleine deeltjes tegenwoordig voor allerlei producten. Dat varieert van verf tot parfum, maar ook om vlees er mooier uit te laten zien. Sommige voedingssupplementen bevatten de deeltjes om ze beter te laten smaken.

‘Er zijn aanwijzigen dat sommige deeltjes zich ophopen in organen, zoals de milt of nieren. En dat ze dieper doordringen in de longen dan andere stoffen’, zegt Cremers. ‘Het bedrijfsleven zegt dat de risico’s niet zo’n vaart lopen. Maar we moeten niet bezig zijn met zaken die over tien jaar misschien heel schadelijk blijken.’

Momenteel zijn er amper EU-bepalingen over vermeldingen of waarschuwingen voor nanodeeltjes.

Reageer op dit artikel