nieuws

Pure vleessmaak terug bij slager Haverkort

Slagersnieuws

ZWOLLE – Volle lappen mals en sappig vlees sieren de vitrines van Slagerij Haverkort in Zwolle. Al het vlees is biologisch en dat proef je. ‘De pure vleessmaak is weer terug. Dat komt doordat de smaakstoffen tijd krijgen om zich te ontwikkelen’, aldus Herman Haverkort.

ZWOLLE – Volle lappen mals en sappig vlees sieren de vitrines van Slagerij Haverkort in Zwolle. Al het vlees is biologisch en dat proef je. ‘De pure vleessmaak is weer terug. Dat komt doordat de smaakstoffen tijd krijgen om zich te ontwikkelen’, aldus Herman Haverkort.

‘De varkens leven langer en hebben ook een goed leven.. Het is vlees met een verhaal,’ aldus Haverkort in De Stentor. Het biologische vlees van het Vechtdalvarken is lekker vet. Het heeft een mooie donkere, roze kleur en voelt stevig aan.

Glutenvrij

Veel toevoegingen zijn niet nodig. Haverkort wil het product zo natuurlijk mogelijk houden. Hij gebruikt alleen af en toe wat biologische kruiden voor de vleeswaren. ‘Ik wil het product zo puur mogelijk houden. Het is helemaal zonder kunstgrepen geproduceerd. Zo is het ook glutenvrij.’ Slager Haverkort haalt zijn vlees af bij Koen Bosch uit Heino. De varkens krijgen daar alle vrijheid en tijd. Er wordt geluisterd naar het dier. Zo mogen de varkens zelf kiezen of ze buiten of binnen willen staan. Bosch gaat terug naar hoe het vroeger was. Zijn varkens blijven op het bedrijf van geboorte tot slacht. Ze krijgen biologische granen en maïs te eten. Dit voer wordt ook verbouwd in de regio. De natuurlijke cirkel is rond. Voor de slacht wordt het vee niet met tientallen in een krappe vrachtwagen gepropt, maar vervoert de boer ze zelf in een aanhanger.

Herman Haverkort en boer Bosch hebben wekelijks contact. Haverkort weet dus wat hij in huis haalt. ‘Ik neem bewust producten uit de regio. Je weet dat er niet mee geknoeid is. Constante kwaliteit vind ik belangrijk.’ Hij vindt het jammer dat het biologische vlees duurder is. ‘Veel mensen hebben het geld er niet voor over. Biologisch is een stukje beleving. Het geeft verwantschap met de natuur. Het gemiddelde varken moet zo snel mogelijk groeien en door naar de slacht. Dan kan het voor een lage prijs. De Vechtdalvarken krijgt de tijd om volwassen te worden. Dat kost meer tijd en dus meer geld. Maar die dieren zitten wel lekker in hun vel.’

 

Reageer op dit artikel