nieuws

Primeur kerk Obdam met Slagersmis

Slagersnieuws

OBDAM – De Sint Victor Parochie Obdam hield zaterdag in samenwerking met Uw Slager Bas Gelijk een ‘Slagersmis’. Behalve parochianen werd de kerk bezocht door veel slagers. En er stonden twee varkentjes voor het altaar.

Primeur kerk Obdam met Slagersmis

OBDAM – De Sint Victor Parochie Obdam hield zaterdag in samenwerking met Uw Slager Bas Gelijk een ‘Slagersmis’.  Behalve parochianen werd de kerk bezocht door veel slagers. En er stonden twee varkentjes voor het altaar.

Pastoor Paul Vlaar had de leden van de Slagersvereniging Ons Belang Schagen e.o. uitgenodigd. Vlaar is de afgelopen 5 jaar regelmatig als klant bij Bas Gelijk over de vloer geweest, terwijl de pastoor de slager nog niet als klant in zijn ‘winkel’ mocht begroeten.

Voor het eerst kon pastoor Paul Vlaar slager Bas Gelijk en zijn medewerkers in de kerk begroeten. En dat in een bijzondere ambiance.

Een geschikte gelegenheid hiervoor bleek de gedenkdag van Antonius van Egypte. Deze heilige, die patroonheilige van de slagers is geworden, wordt ook wel ‘Antonius met het varken’ genoemd. De leden van de naar hem genoemde orde die aan armenzorg deden, mochten hun varkens vrij laten rondlopen als vergoeding voor het goede werk dat ze verrichtten. Afgelopen zaterdag zijn daarom in Obdam varkens geslacht en is vervolgens het vlees symbolisch onder de armen verdeeld.

Het thema van de viering was: ‘Mag het ietsje meer zijn?’, de bekende vraag die slagers veel aan hun klanten stellen. In dit geval stelde pastoor Vlaar deze vraag in kader van het helpen van de medemens. Met deze boodschap, een broodje beenham en uitgeleid door schlagermuziek gingen de 400 aanwezigen naar huis.

 Pastoor Paul Vlaar (l) en Uw Slager Bas Gelijk

Reageer op dit artikel