nieuws

Pleidooi voor sterrenworst en sterrenmelk

Slagersnieuws

DEN HAAG – D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven wil dat Staatssecretaris Bleker een impuls geeft het Beter Leven 3-sterrenkenmerk uit te breiden naar zuivelproducten en verwerkt vlees.

DEN HAAG – D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven wil dat Staatssecretaris Bleker een impuls geeft het Beter Leven 3-sterrenkenmerk uit te breiden naar zuivelproducten en verwerkt vlees.

Nu is bijna alleen bij vleesproducten duidelijk te zien hoe het gesteld is met de diervriendelijkheid. Bovendien geeft uitbreiding boeren meer prikkels duurzaam te produceren. Van Veldhoven doet dit voorstel tijdens de Landbouwbegroting.

Het Beter Leven-kenmerk is een 3-sterrensysteem en bedacht door de Dierenbescherming. De sterren laten zien dat een koe bijvoorbeeld minimaal 9 maanden per jaar in de wei staat, betere voeding krijgt en meer ruimte in de stal heeft als ie niet buiten is. Hoe meer sterren, hoe meer aandacht voor het dierenwelzijn. Nu geldt dit systeem vooral voor vlees, terwijl er voor de melkproducten enkel een biologische keuze is. Van Veldhoven: ‘Je hebt nu wel scharrelvlees, maar geen scharrelmelk. Nederland is een zuivelland met zo’n 1,5 miljoen melkkoeien. Een uitbreiding van het kenmerk naar melkproducten geeft ook een sterk signaal af naar andere EU-landen. Ook zou je voor bijvoorbeeld rookworst sterren moeten kunnen krijgen.’

Het kenmerk zorgt er voor dat boeren een prikkel krijgen meer te verduurzamen, doordat ze een erkend label op hun product geplakt krijgen.

Reageer op dit artikel