nieuws

Pleidooi voor roken van ham, worst en spek

Slagersnieuws

AMSTERDAM – Culinair journalist Wouter Klootwijk houdt een pleidooi voor het roken van vlees door de slager.

Pleidooi voor roken van ham, worst en spek

AMSTERDAM – Culinair journalist Wouter Klootwijk houdt een pleidooi voor het roken van vlees door de slager.  

Roken is het garen of conserveren van vlees in lucht met rook. Dit proces kan met hete of koele rook gebeuren. Tijdens het roken krijgt het product een typische rooksmaak. Voorafgaand aan het roken wordt het vlees (ham, worst, spek) eerst gezouten of gepekeld.

Wouter Klootwijk is er een voorstander van. ‘Overal waar ik kom en een slager weet die nog in spek doet, koop ik vet spek en liefst gerookte. Balkbrug, Wehl, Heusden, daar zitten ze. Spekslagers en worstkampioenen. Maar ook in Groningen, in Maastricht en nog zo een aantal grote steden, van Friesland tot op Walcheren. Met er een paar te noemen doe je anderen te kort die ook in de krant zouden moeten. Want ze zijn er nog en verdienen aandacht. Voor het te laat is. We zouden ze in een schriftje moeten hebben,’ zegt Klootwijk in Het Parool. ‘Slagers, vooral ook de laatste die nog zelf slachten, moeten dringend in ere worden hersteld, nee op handen gedragen. Anders kunnen we straks alleen nog een onsje afgeprijsde supermarktcarpaccio kopen van een magere Zebu uit Venezuela. In de supermarkt is altijd alles afgeprijsd, maar kom er eens om gerookt vet spek.’

Naar het hele artikel.

 

 

 

Reageer op dit artikel