nieuws

Paasvee in Schagen prooi Piet Ottens

Slagersnieuws

SCHAGEN – Piet Ottens uit Hippolytushoef werd bij de Paasveetentoonstelling vandaag winnaar van de belangrijkste categorie: het mannelijk slachtvee.

Paasvee in Schagen prooi Piet Ottens

SCHAGEN – Piet Ottens uit Hippolytushoef werd bij de Paasveetentoonstelling vandaag winnaar van de belangrijkste categorie: het mannelijk slachtvee. 

Schagen stond opnieuw geheel in het teken van de jaarlijkse paasvee-tentoonstelling, met keuringen en veel folklore. Rond 08.00 uur kwamen de eerste boeren met hun dikbillen aan op de Grote Markt in Schagen. Rond 09.30 uur ging de keuring van start.

De paasvee-tentoonstelling wordt al sinds 1894 gehouden in Schagen op de woensdag tien dagen voor Pasen. De Noord-Hollanders wilden na de vastenperiode met Pasen het beste vlees op tafel. Slagers gingen daarom al ruim van tevoren op zoek naar de beste runderen. Rond de veemarkt ontstond in de loop van de tijd een wedstrijdelement en tentoonstellingen. Slagers wilden vooral de bekroonde dieren kopen. Sinds de jaren ’60 kwamen er steeds meer ‘dikbillen’, runderen met veel en mals vlees. Naast rundvee werden ook paarden, schapen en vette varkens tentoongesteld en gekeurd

 

Reageer op dit artikel