nieuws

Paardenvlees in trek

Slagersnieuws

SLAGERSWERELD – Supermarkten leggen paardenvlees tegenwoordig prominenter in de schappen. C1000 ziet een omzettoename.

SLAGERSWERELD – Supermarkten leggen paardenvlees tegenwoordig prominenter in de schappen. C1000 ziet een omzettoename.

Een concernwoordvoerster van C1000 laat in dagblad Trouw weten dat met name in het zuiden van het land en rondom Amsterdam meer paardenvlees wordt gegeten. Ook Super de Boer meldt dat filialen paardenvlees meer aandacht geven.

De belangrijkste reden is de gezondheidstrend. Paardenvlees is minder vet dan rund- en varkensvlees en bovendien rijk aan ijzer. Paarden kennen ook geen dierziekten als BSE of MKZ en worden daarom goed verkocht in tijden dat dergelijke ziekten in het land zijn. Tenslotte is daar het prijsmotief. Paardenvlees heeft niet te maken met EU-importheffingen. Die worden bij paardenvlees niet geheven en bij rundvlees uit een ver oord wel.

De Utrechtse paardenslager Wim Van Beek heeft een andere verklaring. ‘Er zijn in Nederland nog drie paardenslagers. Ik ben de enige die zelf nog zijn paarden op de veemarkt koopt en ze verwerkt. Ik gebruik alles. Zelfs de haren kan ik verkopen. Daar worden kleren en kwasten van gemaakt. Zo houd ik mijn producten goedkoop. Ik vries niets in, ik heb niet eens een vriezer, alleen een koelkast. Ik koop elke maandag twee paarden, soms drie, die ik gelijk verwerk tot biefstukken, sucadelappen, gehakt en worst.’

Reageer op dit artikel