nieuws

Omzet biologisch vlees stijgt fors

Slagersnieuws

DOETINCHEM – De omzet van biologisch vlees, vleeswaren en vleesvervangers is in 2009 met 12,3 procent gestegen.

Omzet biologisch vlees stijgt fors
De consument wil niet meer dan 30 procent extra betalen voor biologisch vlees.

DOETINCHEM – De omzet van biologisch vlees, vleeswaren en vleesvervangers is in 2009 met 12,3 procent gestegen.

In totaal werd er voor 94,5 miljoen euro omgezet. Dat blijkt uit de biomonitor die Biologica deze week heeft gepubliceerd. Het marktaandeel biologisch vlees was 2,4 procent. In 2008 was dit 2,2 procent. Het marktaandeel biologische vleeswaren steeg van 0,9 naar 1,0 procent. Biologische vleesvervangers kwamen uit op 15,9 procent, tegen 15,5 procent een jaar eerder. Ook de uitgaven van consumenten aan biologisch vlees en vleeswaren stegen.

Supermarkt

In totaal gaf de consument 4,97 miljoen euro uit aan deze producten. Een jaar eerder was dit bedrag nog 4,39 miljoen euro, een stijging 13,2 procent. De totale uitgaven aan vlees en vleeswaren stegen in 2009 met 5,4 procent. Het overgrote deel van het biologische vlees en de vleeswaren worden verkocht via de supermarkt. Het gaat om 63,4 procent van de totale afzet. De afzet via de supers is duidelijk gegroeid. Over 2008 ging 61,8 procent via dit kanaal. De speciaalzaken verliezen marktaandeel. Ze gingen van 29,7 procent naar 27,8 procent.

Keurslagers

In 2009 hebben de Keurslagers het biologische varkensvlees opgenomen in hun assortiment. Nederland heeft binnen de EU het hoogste omzetaandeel biologisch varkensvlees. Ook de afzet van biologische vleeswaren loopt beter dan enkele jaren gelden. Er zijn meer fabrikanten die dergelijke producten aanbieden. Hierdoor is het aanbod voor supermarkten verruimd en ook in de catering is het aanbod ruimer geworden.

De afzet van pluimveevlees groeit redelijk. Naast kipfilet komen langzamerhand ook andere delen van de kip meer in de schappen. Het vlees van uitgelegde biologische kippen wordt steeds meer verwerkt tot bio-snacks, waarbij pluimveehouders en slachterij samenwerken aan de afzet.

Lees ook:
Vleesrestaurant zweert bij biologisch (26 maart 2010)
Klant maakt vleesschap Linders biologisch (3 maart 2010)
Tussensegment vlees bedreigt biologisch (21 januari 2010)
Marktaandeel biologisch vlees boven 2 procent (16 april 20090
Jan Linders kopieert prijsstrategie HEMA (9 juni 2008)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over biologisch vlees
Alle berichten over Biologica

Reageer op dit artikel