nieuws

Nieuw kenmerk voor duurzaam rundvlees

Slagersnieuws

IJSSELSTEIN – Heijdra Vleesvee en Van Hattem Vlees hebben de Keten Duurzaam Rundvlees (KDR) opgericht. Doel is volgens Anita Heijdra om de consument te laten zien dat deelnemende vleesveehouders op een duurzame wijze werken.

Nieuw kenmerk voor duurzaam rundvlees

IJSSELSTEIN – Heijdra Vleesvee en Van Hattem Vlees hebben de Keten Duurzaam Rundvlees (KDR) opgericht. Doel is volgens Anita Heijdra om de consument te laten zien dat deelnemende vleesveehouders op een duurzame wijze werken.

Het gaat om een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse vleeshouder, slachterij, grossier, slager, supermarkt en overige afnemers van rundvee afkomstig van vleesrassen, schrijft Boerderij Vandaag. Volgens de initiatiefnemers zijn de kwaliteit en productieomstandigheden van het Nederlands roodvlees de laatste jaren enorm verbeterd. Een nieuw keurmerk moet dit aan de consument duidelijk maken.

Het door de Dierenbescherming ontwikkelde Beter Leven kenmerk wordt volgens Heijdra tot nu toe niet aan Nederlands rundvlees toebedeeld. Daarnaast zegt het Beter Leven kenmerk alleen iets over hoe de Dierenbescherming tegen welzijnsnormen aankijkt. KDR borgt de totale duurzaamheid van de gehele roodvleesketen. Bij KDR is castratie verboden en is het vlees gegarandeerd afkomstig van in Nederland  gehouden vleesvee.

KDR is gebaseerd op vier uitgangspunten: dierenwelzijn, duurzaamheid, hoge kwaliteit en gemest in Nederland. Volgens Heijdra voldoen de meeste vleesveebedrijven al aan de gestelde criteria. Ze verwacht dan ook dat veel bedrijven aan het KDR deelnemen.

Reageer op dit artikel