nieuws

Negatief advies vleeswarenconsumptie niet van toepassing op Nederland

Slagersnieuws

DEN HAAG – Het advies om kinderen geen broodbeleg zoals ham of salami te geven heeft geen betrekking op de Nederlandse situatie.

Negatief advies vleeswarenconsumptie niet van toepassing op Nederland

DEN HAAG – Het advies om kinderen geen broodbeleg zoals ham of salami te geven heeft geen betrekking op de Nederlandse situatie.

Uit langlopend (20 jaar) Nederlands onderzoek blijkt dat er geen relatie bestaat tussen de gemiddeld geconsumeerde hoeveelheid vlees en vleeswaren in Nederland en het ontstaan van darmkanker. Dit negatieve consumptieadvies is gebaseerd op het rapport van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF) dat twee jaar geleden werd gepubliceerd. Destijds bij de publicatie was al duidelijk dat de conclusies niet voor Nederland opgingen.

Op basis van een inventarisatie van reeds gepubliceerde onderzoeken stelde het WCRF destijds dat er ‘overtuigend bewijs’ is dat de consumptie van vleeswaren de kans op darmkanker verhoogt. Die internationaal georiënteerde inventarisatie strookt echter niet met resultaten van uitgebreid langlopend (20 jaar) onderzoek naar de Nederlandse situatie (Nederlandse Cohortstudie) waarbij geen verband is gevonden tussen de consumptie van rood vlees en darmkanker. Recente resultaten van dit onderzoek geven ook aan dat er geen relatie is tussen de consumptie van vleeswaren en darmkanker.

In Nederland stemt de consumptie (soorten, hoeveelheden en bereidingswijzen) goed overeen met de aanbevelingen van het Voedingscentrum over verantwoorde voeding. In 2007, gelijktijdig met het uitkomen van het WCRF-rapport, heeft het Voedingscentrum die aanbevelingen herbevestigd. De vleeswarensector ziet dan ook geen reden ander advies te geven dan de gebruikelijke voedingsadviezen: eet gevarieerd en matig. Vleeswaren passen daar prima bij.

 

Reageer op dit artikel