nieuws

Nederlandse vleessector doet beroep op regering

Slagersnieuws

ZOETERMEER – De Nederlandse vleessector wordt onevenredig zwaar getroffen door de nieuwe lijst van Europese producten waarvoor vanwege het hormoongeschil een strafheffing bij import in de VS geldt. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) wil dat de regering actie onderneemt.

Nederlandse vleessector doet beroep op regering

ZOETERMEER – De Nederlandse vleessector wordt onevenredig zwaar getroffen door de nieuwe lijst van Europese producten waarvoor vanwege het hormoongeschil een strafheffing bij import in de VS geldt. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) wil dat de regering actie onderneemt.

Het was door de Amerikaanse strafmaatregelen al onmogelijk om Nederlands kalfsvlees naar de VS te exporteren. Met de nieuwe lijst wordt nu ook de export van Nederlands varkensvlees naar de VS vrijwel geheel onmogelijk. In vergelijking met andere EU-landen wordt de Nederlandse vleessector extreem zwaar getroffen. De COV doet dan ook een dringend beroep op de Nederlandse regering om gepaste actie te nemen.

Zowel voor kalfsvlees als voor varkensvlees gaat het om zeer interessante exportmogelijkheden voor de Nederlandse vleessector. In de nieuwe lijst van producten met een strafheffing bij import zijn nu ook de
belangrijkste varkensvleesproducten (spare ribs) toegevoegd, voor zover afkomstig uit Nederland, Zweden, Frankrijk, Finland en Ierland. De belangrijkste exporteur, Denemarken, blijft echter buiten schot.
Nederlandse bedrijven verliezen hierdoor een belangrijke afzetmarkt met een potentiële waarde van enkele tientallen miljoenen Euro’s. 

Reageer op dit artikel