nieuws

Nederlandse vleessector blij met schrappen strafmaatregelen VS

Slagersnieuws

ZOETERMEER – De Nederlandse vleessector is verheugd dat de EU en de VS een oplossing hebben gevonden voor het langdurige geschil over hormoonvlees.

Nederlandse vleessector blij met schrappen strafmaatregelen VS

ZOETERMEER – De Nederlandse vleessector is verheugd dat de EU en de VS een oplossing hebben gevonden voor het langdurige geschil over hormoonvlees.

Dat laat de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) in een persbericht weten. Na intensieve onderhandelingen de laatste maanden, hebben beide partijen hier woensdag een akkoord over bereikt Daarmee wordt een belangrijk geschil, dat al jaren drukt op de handelsverhoudingen tussen de EU en de VS, beëindigd. De export van Nederlands varkensvlees naar de VS kan hierdoor voort gaan. En het opnieuw exporteren van kalfsvlees naar de VS komt nu een stap dichterbij.

Kalfsvlees

Door het geschil met de VS wordt Nederlands kalfsvlees al 10 jaar belast met een importheffing bij export naar de VS. Export is hierdoor effectief onmogelijk. Met ingang van 9 mei zou ook Nederlands varkensvlees getroffen worden door een dergelijke heffing, waardoor ook deze export stil zou komen staan. In beide gevallen is het belang groot, aangezien de VS voor zowel varkens- als kalfsvlees een belangrijke afzetmarkt is met een waarde van vele tientallen miljoenen Euro’s.

Daarom ook dat de COV in Brussel en Den Haag sterk heeft aangedrongen op een oplossing nu de tijd daar rijp voor was. Met de oplossing van het geschil komt de voorgenomen heffing voor varkensvlees te vervallen. Daarnaast wordt de komende tijd gewerkt aan het finaliseren van het akkoord, waardoor op termijn ook de heffing voor kalfsvlees wordt opgeheven.
 

Reageer op dit artikel