nieuws

‘Nederlands vlees prijst zich uit de markt

Slagersnieuws

RIJSWIJK – Veehouders vrezen dat de plannen van minister Gerda Verburg van Landbouw om de sector volledig duurzaam te maken hun internationale concurrentiepositie ernstig zal aantasten.

‘Nederlands vlees prijst zich uit de markt

RIJSWIJK – Veehouders vrezen dat de plannen van minister Gerda Verburg van Landbouw om de sector volledig duurzaam te maken hun internationale concurrentiepositie ernstig zal aantasten.

De Nederlandse Bond van Varkenshouders (NVV) heeft ernstige twijfels bij de plannen van Verburg. Volgens de NVV komt de helft van de Nederlandse vleesconsumptie uit Duitsland. Wanneer de Duitse concurrenten zich niet aan dezelfde strenge regels moeten houden, dan kunnen zij goedkoper produceren. Er is dan sprake van concurrentievervalsing waardoor Nederlands vlees zich uit de markt zal prijzen.

Varkensvlees

Daarnaast is Nederland een belangrijke exporteur van varkensvlees. Deze positie staat ter discussie als Nederland zich met haar vlees met hogere prijzen uit de markt prijst. Dat vlees wordt dan ergens anders vandaan gehaald. Annechien ten Have, voorzitter van de vakgroep Varkenshouderijen van de LTO, wijst eveneens op de concurrentiepositie van Nederlandse boeren. ‘Je kunt het niet maken om in Nederland extra eisen te stellen aan veehouders. Dan verdrijf je boeren uit ons land. Verburg vindt het belangrijk dat we meer aan duurzaamheid doen, maar die extra kosten daarvoor, moeten we wel kunnen terugverdienen.’

 

Reageer op dit artikel