nieuws

Mogelijke rundvleesstop Rusland

Slagersnieuws

MOSKOU (ANP) – Rusland dreigt de grenzen te sluiten voor Nederlandse runderen, rundvlees en rundersperma vanwege het Schmallenbergvirus.

Mogelijke rundvleesstop Rusland

MOSKOU (ANP) – Rusland dreigt de grenzen te sluiten voor Nederlandse runderen, rundvlees en rundersperma vanwege het Schmallenbergvirus.

Volgens staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) staat daarmee voor dertig miljoen euro aan export op het spel. Rusland sloot de grenzen op 18 januari al voor schapen en geiten, maar maandag werd bekend dat het virus in Nederland ook aangetoond is bij runderen.

De Russische Voedsel- en Warenautoriteit maakt zich zorgen over het gevaar van rundvlees uit ons land voor de volksgezondheid. Bleker heeft vorige week met de Russische landbouwminister afgesproken dat veterinaire experts uit Rusland zich gaan buigen over de voedselveiligheid. Als dat niet leidt tot overeenstemming, wil Bleker de zaak op politiek niveau bespreken.

Nederland zou binnen een week met overtuigende informatie moeten komen dat het virus niet gevaarlijk is voor de volksgezondheid, om een importstop te voorkomen.

Lees ook:
Schmallenbergvirus breidt zich uit (24 januari 2012)
Russen stoppen import vlees na Schmallenbergvirus (18 januari 2012)

Reageer op dit artikel