nieuws

Minder winstbelasting voor ondernemer

Slagersnieuws

Staatssecretaris Joop Wijn van Financiën introduceert volgend jaar de ‘mkb-winstvrijstelling’: een extra winstvrijstelling in de inkomstenbelasting.

Staatssecretaris Joop Wijn van Financiën introduceert volgend jaar de ‘mkb-winstvrijstelling’: een extra winstvrijstelling in de inkomstenbelasting.

Tevens verlaagt hij het opstaptarief in de vennootschapsbelasting van 25,5 naar 20 procent. Ook het reguliere vpb-tarief (geldt voor grotere bedrijven en bv’s) gaat volgens de bewindsman verder omlaag. Wijn ontvouwt zijn belastingplannen voor 2007 in een interview in het maart-nummer van Ondernemen!, het opinieblad van MKB-Nederland. De ‘mkb-winstvrijstelling’ is een volstrekt nieuw instrument. Ondernemers die inkomstenbelasting betalen (zelfstandigen en vof’s), krijgen een fiscale vrijstelling van 5 tot 10 procent over de winst. ‘Het tarief staat nog niet vast’, aldus de staatssecretaris. ‘Dat hangt af van het kamerdebat. Het wordt een knopje waar we aan kunnen draaien. Daar kan het mkb jarenlang plezier van hebben.’ De bewindsman verlaagt ook het opstaptarief in de vennootschapsbelasting van 25,5 naar 20 procent. ‘Dat noemen we voortaan het mkb-tarief. Vooral bv’s met een kleine winst profiteren daarvan.’ Het reguliere vpb-tarief brengt Wijn terug naar 26 procent of lager. Ondernemingen betalen dit jaar 29,6 procent vpb. Voor de financiering van zijn plannen gaat Wijn bij de onderhandelingen over de Miljoenennota extra geld bij het kabinet claimen. ‘De afgelopen jaren is terecht gelet op de koopkrachtondersteuning voor 65-plussers en bijstandgerechtigden, maar nu is het bedrijfsleven absoluut weer aan de beurt.’ De staatssecretaris zal een deel van de belastingverlaging financieren uit grondslagverbreding, minder aftrekmogelijkheden. Op dit moment ligt er een voorstel om de afschrijving van onroerend goed te beperken. Wijn pleit in het interview verder voor versoepeling van het ontslagrecht. ‘Ik ben van mening dat het mkb weer mensen gaat aannemen als het ontslagrecht wordt versoepeld.’

Reageer op dit artikel