nieuws

Minder dan 15.000 kilo afval: geen verpakkingsbelasting

Slagersnieuws

Slagers die minder dan 15.000 kg verpakkingsafval of alleen lastminuteverpakkingen hebben, hoeven definitief geen verpakkingsbelasting te betalen.

Minder dan 15.000 kilo afval: geen verpakkingsbelasting

DEN HAAG – Slagers die minder dan 15.000 kg verpakkingsafval of alleen lastminuteverpakkingen hebben, hoeven definitief geen verpakkingsbelasting te betalen.
 
Verbruikt u minder dan 15.000 kilogram verpakkingen of alleen lastminuteverpakkingen? Dan hoeft u, mede dankzij het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD), definitief geen verpakkingenbelasting te betalen.
Voor de eerste 15.000 kilogram verpakkingen geldt een nultarief en ook voor de lastminuteverpakkingen hoeft u niet te betalen.
 
Logo op verpakking
Lastminuteverpakkingen, oftewel verpakkingen die pas op het moment van verkopen worden toegevoegd, komen namelijk voor rekening van de verpakkingsproducent. Ongeacht of uw logo erop staat. Deze aanvullende regeling zorgt ervoor dat nu vrijwel de gehele detailhandel vrijstelling krijgt.
Komt u niet in aanmerking voor vrijstelling? Altijd aangifte doen!
 
Belastingdienst
Zo’n 8.000 ondernemers ontvangen begin december een brief van de Belastingdienst omdat zij per 1 januari 2008 verpakkingenbelasting moeten gaan betalen. Als u meer dan 15.000 kilogram verpakkingen verbruikt die niet onder de noemer lastminuteverpakkingen vallen, dan bent u verplicht zich begin 2008 aan te melden bij de Belastingdienst. Ook als u geen brief van de Belastingdienst ontvangt. Want dat betekent slechts dat de Belastingdienst op dit moment nog niet weet of u verpakkingenbelasting moet betalen.
 
Zelfstandig of gezamenlijk aangifte doen
Bedrijven moeten zelfstandig aangifte doen of gezamenlijk als concern. Franchise-organisaties moeten het verpakkingsverbruik van de verschillende franchiseondernemingen bij elkaar optellen en verwerken in een aangifte.
 
Eigen rekening
De belasting hangt af van het soort verpakkingsmateriaal, voor elk soort bestaat een apart tarief. Voor lastminuteverpakkingen hoeft u niet te betalen, die komen voor rekening van de verpakkingsproducent. Overige verpakkingen, zoals eigen import, zijn wel voor eigen rekening. Kijk voor meer informatie op www.belastingdienst.nl/verpakkingenbelasting/
 

Reageer op dit artikel