nieuws

‘Met bakker en slager in wijk zorg je voor werk

Slagersnieuws

DELFT – ‘De prachtwijken van Vogelaar komen zonder middenstand echt niet van de grond,’ meent Noud van Rooij, directeur van MKB Nederland.

‘Met bakker en slager in wijk zorg je voor werk

DELFT – ‘De prachtwijken van Vogelaar komen zonder middenstand echt niet van de grond,’ meent Noud van Rooij, directeur van MKB Nederland.

De boodschap die Van Rooij in het Algemeen Dagblad verkondigt richting de Haagse en lokale politiek, is gebaseerd op de ervaring uit de vorige crisis dat juist de middenstand niet mag worden getroffen door de huidige economische recessie. Het MKB is een heel belangrijke motor van de Nederlandse economie. ‘Kale wijken zonder winkels zijn niet goed. Zo’n lokale economie is erg belangrijk. We moeten ervoor zorgen dat steden, wijken en straten niet in zo’n neerwaartse spiraal komen als in de vorige crisis. Door de bakker en de slager terug te krijgen in die wijken zorg je voor lokale werkgelegenheid.’

Noud van Rooij kan zich de periode tussen 1979 en 1984 goed herinneren. De directeur van MKB Nederland had het toen ‘krap’. ‘We moesten echt op de centen passen. Ik was een dertiger die nog niet zoveel verdiende en mijn vrouw was hoogzwanger van onze jongste kind. Daarnaast had ik net een huis gekocht met een hypotheekrente van 12,8 procent. Een nieuw gordijn voor de babykamer kon er niet vanaf en de auto was nog net geen wrak,’  vervolgt hij in het AD. Van Rooij woonde in die tijd in het plaatsje Veenendaal. Er was daar een levendige wol- en sigarenindustrie. ‘Ik kan me nog heel goed de ondergang van Scheepjeswol herinneren. Het was onderwerp van gesprek aan onze eettafel. Een gevolg van al die sluitingen in en om Veenendaal was dat de lokale economie deels stilviel. Werknemers trokken weg of hadden nauwelijks geld meer. Supermarkten sloten de deuren. Het ging slecht met de middenstand.’

 

Reageer op dit artikel