nieuws

Meer prijstransparantie voor slagers

Slagersnieuws

DOETINCHEM – De LTO vakgroep vleesveehouderij komt begin september met een prijsnotering voor het luxere vleesvee.

Meer prijstransparantie voor slagers

DOETINCHEM – De LTO vakgroep vleesveehouderij komt begin september met een prijsnotering voor het luxere vleesvee.

De reden hiervoor is dat er nu nog geen echte duidelijkheid is over de prijzen voor zoogkoeien en vleesstieren. De dieren worden sterk versnipperd afgezet aan lokale keurslagers, kleine gespecialiseerde slachterijen en kleine winkelketens. Vorige week is de vakgroep begonnen met het proefdraaien. Deze proefperiode is nodig om aanvangsfouten uit het systeem te halen. De deelnemers aan de proefnotering rapporteren eerst alleen aan elkaar.

Slachtkoeien

De nieuwe vleesveenotering moet een notering achteraf worden, op basis van de netto-prijzen die boeren hebben ontvangen over de voorgaande maand. Het wordt dan ook geen dag- of weeknotering, zoals voor de gewone slachtkoeien, maar een maandelijkse notering. Dat vertelt vice-voorzitter van de vakgroep vleesveehouderij Jos Bolk in het Agrarisch Dagblad.  De behoefte aan een goede notering is volgens hem de afgelopen jaren steeds sterker geworden. ‘Vroeger had je nog de NBHV-notering Doetinchem. Die is nu weg, maar voor de E- en S-klasse-dieren is er eigenlijk nooit een goede prijsnotering geweest. Die willen wij brengen.’ De meeste dieren worden nu ongeclassificeerd verkocht aan speciaalslagers.

De LTO-vakgroep heeft voor de prijsnotering een systeem opgezet met 42 informanten, verspreid over het hele land. Dit zijn stieren- en zoogkoeienhouders, met zowel Blondes d’Aquitaine, Belgisch Blauwen als andere rassen. Zij sturen hun rekeningen op naar de LTO vakgroep. Die destilleert daaruit netto-noteringen per kwaliteitsklasse van het vee, gecorrigeerd voor alle kosten.  Het nieuwe noteringssysteem moet niet alleen de veehouders meer transparantie over de prijzen bieden, maar ook de handel en de slagers.

 

Reageer op dit artikel