nieuws

Masaï ondanks eenzijdig vleesdieet geen hartziekten

Slagersnieuws

DOETINCHEM – Wetenschappers verbazen zich al jaren over het eenzijdige dieet van de Masaï, de Afrikaanse nomadenstam. Ze eten niets anders dan vlees, maar krijgen toch geen hart- en vaatziekten.

Masaï ondanks eenzijdig vleesdieet geen hartziekten

DOETINCHEM – Wetenschappers verbazen zich al jaren over het eenzijdige dieet van de Masaï, de Afrikaanse nomadenstam. Ze eten niets anders dan vlees, maar krijgen toch geen hart- en vaatziekten.

Het regelmatig wandelen van flinke afstanden lijkt de reden dat de nomadische bevolkingsgroep Masaï minder risico loopt op hart- en vaatziekten, meldt elsevier.nl.  Het dagelijkse voedsel van de nomadenstam uit Kenia en Tanzania bestaat uit vlees van koeien, geiten en schapen. Groente en fruit worden nauwelijks gegeten. Om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen drinken de Masaï bloed van koeien.

Een eenzijdig dieet, maar toch hebben de Masaï zelden te maken met hart- en vaatziekten. Het moet haast wel genetisch bepaald zijn, denken wetenschappers. Maar onderzoeker Julia Mbalilaki heeft een andere verklaring. Zij acht het meer aannemelijk dat het komt door de actieve levensstijl van de bevolkingsgroep. Samen met collega’s uit Noorwegen en Tanzania onderzocht zij de levensstijlen en diëten van 985 mannen en vrouwen in Tanzania. Ook werden de risico’s op hart- en vaatziekten bestudeerd. De groep bestond uit 130 leden van de Masaï, 371 boeren en 484 stedelingen.

De levensstijl van de Masaï onderscheidt zich in lichamelijke activiteit. Zij lopen heel wat af, soms halen ze 40 kilometer per dag, om water te halen. Hierdoor verbruiken zij 2.500 calorieën per dag. In vergelijking: boeren verbruiken per dag 1.500 calorieën en stedelingen 891. Volgens de onderzoekers moeten Westerlingen minstens 20 kilometer per dag lopen voor een gelijk energieverbruik.

 

Reageer op dit artikel