nieuws

Lage inflatie meevaller voor consument

Slagersnieuws

DEN HAAG – De inflatie in Nederland is vorige maand gedaald tot het laagste niveau in meer dan twintig jaar tijd. Een meevaller voor de consument, stelt econoom Michiel Vergeer van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

DEN HAAG – De inflatie in Nederland is vorige maand gedaald tot het laagste niveau in meer dan twintig jaar tijd. Een meevaller voor de consument, stelt econoom Michiel Vergeer van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

‘De cao-lonen gaan gemiddeld nog altijd met bijna 3 procent omhoog. Nu de prijzen niet stijgen neemt de koopkracht dus toe’, aldus Vergeer. ‘En denk ook eens aan de gepensioneerden. Pensioenfondsen hebben al aangekondigd de uitkeringen niet aan te passen aan de inflatie, maar met de huidige lage inflatie is dat probleem natuurlijk minder groot.’ De prijzen van consumptiegoederen stegen in juli gemiddeld nog slechts met 0,2 procent ten opzichte van een jaar eerder. In juni bedroeg de inflatie nog 1,4 procent.

Energie
De consument profiteert momenteel vooral van de lagere prijzen voor energie. Energiebedrijven verlaagden vorige maand hun tarieven, waardoor een gemiddeld huishouden volgens het CBS nu 25 euro per maand minder kwijt is aan gas en elektriciteit dan na de vorige aanpassing van de tarieven, in januari. Gas kost per maand liefst 23 euro minder, de kosten van elektriciteit liggen gemiddeld 2 euro per maand lager.

Olieprijs
De lagere energierekening is mogelijk gemaakt door de forse daling van de olieprijs in het afgelopen jaar. Die ging van een piek van ruim 147 dollar per vat in juli naar ongeveer 40 dollar aan het begin van dit jaar. Daardoor werden ook benzine en diesel goedkoper, zodat de kosten voor het autogebruik nu lager zijn dan een jaar geleden.

Schadelijk
Dalende prijzen hoeven volgens de CBS-econoom niet direct schadelijk te zijn voor de economie. ‘Dat gebeurt pas als mensen hun aankopen werkelijk gaan uitstellen. Dat deed zich in 1987 niet voor, en daar zie ik nu ook geen aanleiding voor. Eigenlijk zie je dat gedrag alleen op de huizenmarkt. Daar stellen mensen hun aankopen uit, terwijl de prijzen dalen. Dat is bij consumptiegoederen niet het geval.’

Deflatie
Of er in de komende maanden in Nederland daadwerkelijk sprake zal zijn van deflatie (een inflatiepercentage van minder dan nul procent), hangt vooral af van de ontwikkelingen op de oliemarkt. De huidige energietarieven zijn gebaseerd op de lage olieprijs van het voorjaar, maar inmiddels is olie alweer ongeveer even duur als in oktober vorig jaar. Als de olieprijs de komende maanden verder stijgt, worden benzine, gas en elektriciteit weer duurder en kan de lage inflatie van korte duur blijken te zijn.

 

Reageer op dit artikel