nieuws

Kwart vleesprijs naar slagers en supermarkten

Slagersnieuws

DEN HAAG – Van elke euro die consumenten aan varkensvlees uitgeven, komt bijna een kwart (24%) in het laatje van slagers en supermarkten terecht.

Kwart vleesprijs naar slagers en supermarkten

DEN HAAG – Van elke euro die consumenten aan varkensvlees uitgeven, komt bijna een kwart (24%) in het laatje van slagers en supermarkten terecht.   

Dit blijkt uit een berekening van het Landbouw Economisch Instituut (LEI) dat in het jongste nummer van de Consumentengids is gepubliceerd.  Boeren krijgen met 36 cent het grootste deel van elke euro aan varkensvlees. Verpakkers zijn goed voor 20 procent van de varkensvleesprijs, meldt Distrifood.nl. Tien procent gaat naar de slachterijen en vijf procent naar de vervoerders. De laatste vijf procent bestaat uit BTW. Van de percentages moeten voor elke schakel in de keten nog wel de kosten worden afgetrokken.
 
Volgens het LEI geldt deze verdeling in grote lijnen ook voor de prijs van biologisch vlees. Het onderzoeksinstituut tekent er wel bij aan dat het deel dat boeren krijgen, bij biologisch veel wat hoger ligt dan de 36 procent voor varkensvlees. Biologisch varkensvlees is in Nederland ongeveer 50 procent duurder dan regulier varkensvlees. Een kilo biologisch varkensvlees kost in de winkels 9,50 euro. De prijs van een kilo gewoon varkensvlees is 6,25 euro.

 

Reageer op dit artikel