nieuws

KNS: Tros Radar stelt slagers in kwaad daglicht

Slagersnieuws

RIJSWIJK – De Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie (KNS) vindt dat Tros Radar vorige week slagers onterecht in een kwaad daglicht heeft gesteld.

KNS: Tros Radar stelt slagers in kwaad daglicht

RIJSWIJK – De Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie (KNS) vindt dat Tros Radar vorige week slagers onterecht in een kwaad daglicht heeft gesteld.

Het TV programma Radar (Tros) besteedde maandag aandacht aan de Vleeswijzer en filmde met een verborgen camera bij een aantal slagers. De redactie onderzocht of slagers zich bewust zijn van dierenwelzijn en milieuvriendelijkheid in combinatie met de herkomst van de dieren van het door hen verkochte vlees. ‘De strekking van de uitkomsten is enorm negatief gepresenteerd. Wanneer de in beeld gebrachte slager bijvoorbeeld aangaf dat hij zijn dieren en dus vlees van een lokale boer betrok werd door een toeter gesuggereerd dat dit niet waar was. Hans Baaij van Varkens in Nood gaf bovendien als commentaar dat in zijn ogen bijna alle slagers hun vlees van grote slachterijen betrekken en dus geen idee van de herkomst hebben. Wij weerleggen deze stelling met klem,’ aldus de KNS.

‘In totaal slachten de grote slachterijen geen 99% van de dieren, zoals Varkens in Nood beweerde, maar slechts 69%. Regionale slachterijen zijn goed voor 30% en de kleine slachterijen, waaronder de Nederlandse zelfslachtende slagers (ruim 100), slachten jaarlijks 1% van de varkens, runderen en kalveren. Er blijkt regionaal voldoende aanbod te zijn om slagers te voorzien. De slager is een ambachtelijke vakman en heeft niet alleen kennis van, maar ook liefde voor zijn vak en producten. Door de stelling van Varkens in Nood en het uitdragen van foutieve feiten wordt er geheel onterecht schade berokkend aan de geloofwaardigheid van de slager,’ vindt de KNS.

Naar de beelden van Tros Radar (uitzending 26 oktober). Het item over de Vleeswijzer begint na 8 minuut 40.
 

Reageer op dit artikel