nieuws

Kip vooral van eigen bodem

Slagersnieuws

Het pluimveevlees, dat in de schappen van Nederlandse supermarkten ligt, is grotendeels afkomstig van eigen bodem. Dat blijkt uit een onderzoek van het landbouweconomisch instituut LEI.

Het pluimveevlees, dat in de schappen van Nederlandse supermarkten ligt, is grotendeels afkomstig van eigen bodem. Dat blijkt uit een onderzoek van het landbouweconomisch instituut LEI.

Een klein deel komt uit België en Duitsland.Supermarkten verkopen naar eigen zeggen geen pluimveevlees uit Brazilië of Thailand.Hoewel Nederland met 592.000 ton twee keer zo veel pluimveevlees produceert als de Nederlandse consumenten opeten (282.000 ton), bedraagt de invoer van dat vlees jaarlijks nog zo’n 240.000 ton. Van die laatstgenoemde hoeveelheid komt zo’n 50.000 tot 60.000 ton vers ons land binnen, voornamenlijk uit België en Duitsland. Die landen nemen 82 procent van de totale Nederlandse invoer van vers pluimveevlees voor hun rekening. Zo heeft de combinatie Plukon/Pingo Poultry slachterijen in die landen. Driekwart van het ingevoerde pluimveevlees komt diepgevroren Nederland binnen uit landen als Brazilië, Engeland, Duitsland en België. Dat vlees gaat vooral naar de verwerkende industrie en horecabedrijven. Van het in Nederland aanwezige pluimveevlees komt zestig procent van eigen bodem. Daarnaast verwerken Nederlansse pluimveeslachterijen nog vleeskuikens uit België en Duitsland. De omstandigeheden in de vleeskuikenstallen in die landen zijn vergelikbaar met die in Nederland.

Reageer op dit artikel