nieuws

Kinderen ziek van Hollands vlees

Slagersnieuws

MOSKOU – Zo’n 130 mensen in de Siberische stad Bratsk, onder wie 95 kinderen, zijn het slachtoffer geworden van zware voedselvergiftiging na het eten van uit Hollandse kippenlever bereide vleesballetjes.

MOSKOU –  Zo’n 130 mensen in de Siberische stad Bratsk, onder wie 95 kinderen, zijn het slachtoffer geworden van zware voedselvergiftiging na het eten van uit Hollandse kippenlever bereide vleesballetjes.

‘Vanaf nu is het eten van Hollandse kippenlever taboe. We zijn inmiddels een strafzaak begonnen om de schuldigen van dit voedselschandaal op te pakken’, laat Tatjana Stepanova, woordvoerder van de militaire politie in Bratsk weten. Alle slachtoffers zijn leerlingen en medewerkers van Kleuterschool nummer 83 die de levergehaktballetjes – gezien als goedkoop en voedzaam – met rijst vrijdag tijdens de gebruikelijke middagmaaltijd opgediend kregen.

De meeste slachtoffers kampten met verschijnselen van koorts, braken en algehele fysieke malaise. Vijf kinderen waren er zo erg aan toe dat ze moesten worden gereanimeerd. ‘Mijn dochtertje Karina van vier is nog steeds buiten bewustzijn’, vertelt een aangedane Olga Gavdoelachmedova aan de rand van het ziekbed van haar kind in het ziekenhuis. De burgemeester kondigde de noodtoestand af. Volgens Pjotr Kaoerar, voorzitter van het Gezondheidscomité in de regio Irkoetsk, is een foute bereiding van de Hollandse kippenlever vermoedelijk de hoofdoorzaak van het voedselschandaal. ‘Maar voor de zekerheid laten we het schooltje ontsmetten.’
 

Reageer op dit artikel