nieuws

Keurslagers: rookworsttest geeft vertekend beeld

Slagersnieuws

LEUSDEN – De berichtgeving over de rookworsttest van de Consumentenbond geeft volgens de Keurslagers een vertekend beeld. Er wordt gesteld dat consumenten voor een echt gerookte rookworst slechts bij dAH terecht kunnen.

Keurslagers: rookworsttest geeft vertekend beeld

LEUSDEN – De berichtgeving over de rookworsttest van de Consumentenbond geeft volgens de Keurslagers een vertekend beeld. Er wordt gesteld dat consumenten voor een echt gerookte rookworst slechts bij AH terecht kunnen.

‘Geheel onterecht’, aldus Ruud Bakker, directeur van de Vereniging van Keurslagers. ‘De Consumentenbond heeft de échte rookworsten, die van de ambachtelijke Keurslagers, geheel links laten liggen. De zelfgemaakte rookworsten van de Keurslagers worden gerookt in een rookkast,’ laat hij weten. ‘Een ambachtelijke rookworst wordt gemaakt van fijngemalen varkens- en/of rundvlees, specerijen en zout. Dit mengsel wordt in de meeste gevallen in een natuurdarm gestopt,’ aldus Ruud Bakker, ‘terwijl de fabrieksworsten in kunstdarmen worden gestopt’.

In een speciale rookkast worden de rookworsten van de Keurslagers boven houtsnippers (zaagsel) gerookt. De smaak van de rookworst is mede-afhankelijk van het soort hout waarvan de rook afkomstig is. Voor een optimaal resultaat kunnen de slagers hun rookworst laten keuren. Deze keuring vindt plaats in september, bij de start van het rookworstseizoen. De jury bestaat uit ervaren vakmensen, de zogenaamde Keurmeesters. De rookworsten worden onder andere getest op de beoordelingscriteria die voor een consument belangrijk zijn: smaak, samenstelling, kleur en geur.

 

Reageer op dit artikel