nieuws

Kamer verwerpt burgerinitiatief ‘Stop fout vlees

Slagersnieuws

DEN HAAG – De Tweede Kamer heeft de voorstellen van het burgerinitiatief ‘Stop fout vlees’ verworpen. Dit bleek donderdag tijdens het debat.

Kamer verwerpt burgerinitiatief ‘Stop fout vlees

DEN HAAG – De Tweede Kamer heeft de voorstellen van het burgerinitiatief ‘Stop fout vlees’ om de veehouderij diervriendelijker te maken, verworpen. Dit bleek donderdag tijdens het debat.

SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren waren het meest enthousiast over de plannen. CDA, VVD, ChristenUnie, SGP en PVV vonden de gedane voorstellen niet haalbaar. PvdA en SP gaven aan geen ja tegen het complete pakket voorstellen te kunnen zeggen, omdat ze niets voelen voor een heffing op vlees.

Milieudefensie

Voor het eerst in de geschiedenis praatte de Kamer vandaag over een onderwerp dat door burgers op de agenda was gezet, het zogeheten burgerinitiatief. ‘Stop fout vlees’, het initiatief van Milieudefensie, wordt ondersteund door meer dan 100.000 mensen. 

Sinds vorig jaar kan iedereen die veertigduizend handtekeningen verzamelt een onderwerp op de Kameragenda geplaatst krijgen. Milieudefensie is de eerste die daarin slaagde. De organisatie kreeg zeven minuten spreektijd om het voorstel toe te lichten. Milieudefensie wil onder meer dat de aanvoer van niet-duurzame soja wordt beperkt. De productie van die soja, die verwerkt wordt in veevoer, gaat ten koste van tropisch regenwoud, vooral in Brazilië. Ook vroeg de organisatie de politiek te kiezen voor een veehouderij zonder dierenleed en zonder milieuvervuiling.

Reageer op dit artikel