nieuws

Kalkoenvlees vloog slagerij uit

Slagersnieuws

ARNHEM – Kalkoen was het meest gewilde gerecht voor de kerstdagen. Bij slagers en poeliers in heel het land vloog het kalkoenvlees de winkel uit. Ook lamsvlees en rollades gingen weer als een trein.

Kalkoenvlees vloog slagerij uit

ARNHEM –  Kalkoen was het meest gewilde gerecht voor de kerstdagen. Bij slagers en poeliers in heel het land vloog het kalkoenvlees de winkel uit. Ook lamsvlees en rollades gingen weer als trein.

Bij alle slagers was het weer topdrukte. ‘Veel mensen wilden dit jaar eerst een keertje proefdraaien’, zegt Jacko Folkerts van slagerij Groene Weg aan de Steenstraat in Arnhem. ‘Ze willen voorkomen dat het gerecht voor het kerstdiner mislukt en maken het daarom een of twee weken eerder ook al een keertje klaar.’ De slager stond rond de feestdagem met maar liefst negen medewerkers in de zaak. ‘Veel mensen hebben de afgelopen week hun bestelling gedaan en wilden die zaterdag of maandag ophalen. Genoeg werk.’

Topper 
Volgens Folkerts was de kalkoen de absolute topper. ‘Daarna volgt lamsvlees, de rollade, ander wild zoals het hertenbiefstuk en op vijf staat de gourmet- of steengrillschotel.’
Ook bij slagerij Peter Jan van den Broek in de Haagse Obrechtstraat waren met name de kalkoenen een hot item. ‘Veel mensen zijn in dat opzicht heel traditioneel. De kalkoen hoort toch wel bij kerst’, zegt zoon Peter van den Broek. ‘Maar daarnaast verkocht ook ander wild goed, zoals konijn en wild zwijn. Een andere topper was runderrosbief.’ Volgens de slager willen veel Nederlanders juist met de kerstdagen eens wat nieuws proberen. ‘Dat is een uitgelezen mogelijkheid. Maar er is ook een vaste groep die ieder jaar weer komt voor de gourmetschotel. Dat zijn doorgaans niet de meest vernieuwende mensen.’

Reageer op dit artikel