nieuws

Kalfsvleesproces tegen Wakker Dier dreigt

Slagersnieuws

ZOETERMEER – De Nederlandse vleeskalversector en de supermarkten spannen een proces aan tegen Wakker Dier als die geen gehoor geeft aan een oproep tot overleg en beëindiging van de campagne tegen kalfsvlees.

Kalfsvleesproces tegen Wakker Dier dreigt

ZOETERMEER – De Nederlandse vleeskalversector en de supermarkten spannen een proces aan tegen Wakker Dier als die geen gehoor geeft aan een oproep tot overleg en beëindiging van de campagne tegen kalfsvlees.

In een brief schrijven LTO Nederland, de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV), het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en het Productschap Vee en Vlees (PVV) dat overleg alleen plaats kan vinden als eerst de actie wordt beëindigd, meldt Meatandmeal.nl 

Grievend
De vleeskalversector vindt de lopende campagne tegen blank kalfsvlees schadelijk, grievend en onrechtvaardig. In radiospotjes en op de website beweert Wakker Dier dat blanke vleeskalveren expres ziek worden gemaakt met bloedarmoede.

Niet ziek
Deze bewering is op geen enkel wetenschappelijk onderzoek gebaseerd. Europese en nationale wetgeving schrijven een minimumhoeveelheid voor van 4,5 millimol hemoglobine (Hb) per liter bloed. Daaraan voldoet de Nederlandse vleeskalversector royaal. Diverse wetenschappelijke en praktijkonderzoeken tonen ook overduidelijk aan dat dieren met een Hb-gehalte boven de 4,5 niet ziek zijn als gevolg van gebrek aan ijzer.

De foutieve en misleidende informatie die Wakker Dier in de campagne verspreidt, doet geen recht aan de verantwoorde manier waarop in Nederland kalfsvlees wordt geproduceerd, menen de vleessector en de supermarkten.

Zie ook: Keurslagersdirecteur niet te spreken over Wakker Dier

 

Reageer op dit artikel