nieuws

Jaarlijks 2500 doden door te veel zout

Slagersnieuws

DEN HAAG – Per jaar sterven 2500 mensen doordat ze te veel zout binnenkrijgen. Om aandacht te vragen voor het probleem, houdt het Voedingscentrum deze week in samenwerking met Wageningen Universiteit (WUR) en de Nederlandse Hartstichting, de Zoutweek.

Jaarlijks 2500 doden door te veel zout

DEN HAAG – Per jaar sterven 2500 mensen doordat ze te veel zout binnenkrijgen. Om aandacht te vragen voor het probleem, houdt het Voedingscentrum deze week in samenwerking met Wageningen Universiteit (WUR) en de Nederlandse Hartstichting, de Zoutweek.

De gemiddelde Nederlander eet per dag 9 tot 10 gram zout, terwijl je eigenlijk niet meer dan 6 gram zou moeten eten.

Het meeste zout dat we binnenkrijgen zit in bewerkte producten, zoals kant-en-klare maaltijden en pizza’s, soepen, sauzen en hartige snacks. Veel mensen weten niet dat ze te veel zout binnenkrijgen. Dat gaat vaak ongemerkt, omdat het meeste zout dat we binnenkrijgen al in ons eten zit.

Winst
Als fabrikanten en slagers minder zout in bijvoorbeeld maaltijden en vleeswaren doen, kan dat per jaar zo’n 2500 sterfgevallen schelen. Die schatting van WUR geldt wanneer de hoeveelheid zout in ons eten zou dalen met 3 gram per dag. Als er nog minder zout in eten wordt gedaan, levert dat nog veel meer winst op voor de gezondheid.

Taskforce
De levensmiddelenindustrie werkt vanuit de Taskforce Zout aan het terugbrengen van de hoeveelheid zout in levensmiddelen. De organisaties roepen fabrikanten op het zoutgehalte op het etiket te zetten, zodat consumenten zien hoeveel zout er in producten zit.

Tips en tests staan op www.voedingscentrum.nl/zoutweek of op www.hartstichting.nl/zoutquiz.

In de week van 8 tot 12 februari besteedt diëtiste Elly Kaldenberg elke ochtend aandacht aan zout in het programma Nederland in beweging op Nederland 1 van 6.45 tot 9.10 uur.
 

Lees ook:
Appelpulp kan zout in vlees vervangen (19 januari 2010)
Kinderen eten te veel zout via vlees (10 december 2009)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Meer berichten over zout
Meer berichten over gezondheid

Reageer op dit artikel