nieuws

ING verwacht omzetdaling speciaalzaken

Slagersnieuws

DOETINCHEM – Door krimp van bestedingsruimte van consumenten, de verwachte daling van het aantal speciaalzaken en de forse concurrentie met de supermarkt, verwacht ING dat de omzet van speciaalzaken met 2,5 procent daalt in 2012 en 2013.

ING verwacht omzetdaling speciaalzaken

DOETINCHEM – Door krimp van bestedingsruimte van consumenten, de verwachte daling van het aantal speciaalzaken en de forse concurrentie met de supermarkt, verwacht ING dat de omzet van speciaalzaken met 2,5 procent daalt in 2012 en 2013.

Het aantal speciaalzaken wordt steeds minder. Tussen 2007 en 2011 daalde het aantal bakkers met 5% en het aantal slagerijen met 15%. De verwachtingen voor de toekomst zijn ook niet positief. De krimp van bestedingsruimte van consumenten, de verwachte daling van het aantal speciaalzaken en de forse concurrentie met supermarkten pakken negatief uit voor de omzet. De verwachte omzetontwikkeling voor 2012 en 2013 komt uit op -2,5 procent, ondanks de stijgende prijzen.
 

Supermarkten
De omzet van supermarkten nam in 2011 toe, volgens het CBS met 2,1% en volgens Gfk met 2,6%. Deze groei is volledig te wijten aan hogere prijzen (2,2%), schrijft ING in haar economische kwartaalbericht. Supermarktondernemers zijn de voorbije jaren succesvol in het aantrekken van klanten van speciaalzaken. Uit onderzoek van ING blijkt dat dit voor groente in sterkere mate geldt dan voor vlees en brood.

Prijsstijging
De totale omzet van foodspeciaalzaken liep volgens het CBS in 2011 terug met 2,2%. Dit werd veroorzaakt door een volumedaling van 4,1%. De prijzen van producten bij speciaalzaken stegen harder dan in de supermarkt, wat waarschijnlijk komt door de beperkste inkoopmacht van speciaalzaken. Door machtverhoudingen in de retail is het voor speciaalzaken vaak niet mogelijk op op prijs te concurreren. Speciaalzaken die succesvol zijn bieden juist een andere beleving en assortiment dan de supermarkt.
 

Reageer op dit artikel